Dordrecht, Netherlands

Verkeerslicht wijst meest risicovolle patiënten Albert Schweitzer aan

Een 'verkeerslicht' met drie kleuren helpt sinds deze maand in het Albert Schweitzer ziekenhuis in te schatten hoe de toestand van een opgenomen patiënt zich zal gaan ontwikkelen. Een computer kijkt mee naar de gemeten vitale functies en informeert de zorgverleners met een rood, oranje of groen bolletje voor elke patiënt.
Petra Scheurwater | 25 november 2020 11:28 | Aangepast op 25 november 2020 11:28
"Voorkomen dat een patiënt onnodig achteruit gaat, zit voor een groot deel in het tijdig herkennen van het begin van die achteruitgang", legt intensivist Ralph So de meerwaarde van het systeem uit. Het digitale waarschuwingssysteem berekent een risicoprofiel uit zes vitale functies die de afgelopen 24 uur bij de patiënt zijn gemeten: ademfrequentie, zuurstofsaturatie, bloeddruk, hartfrequentie, bewustzijnsniveau en temperatuur.


"Dit profiel wordt vertaald in een stoplichtkleur: groen, oranje of rood. Op basis hiervan beslist de verpleegkundige hoe intensief de patiënt verder wordt gemonitord en of de arts wordt geïnformeerd."


NEWS

Bij de start van een nieuwe dienst, staat een verpleegkundige of arts-assistent voor elke patiënt stil bij de vraag: Hoe gaat het met deze patiënt? "Minstens zo interessant is echter de vraag: Hoe ging het de afgelopen 24 uur met deze patiënt?", zegt So. "Vanuit de trend kun je beter inschatten hoe het écht gaat. De zorg wordt dan meer proactief en minder reactief. Je kan eerder bijsturen of opschalen."


Dat is de gedachte achter het nieuwe waarschuwingssysteem, gebaseerd op het Engelse NEWS (National Early Warning Score). Het helpt om onbedoelde schade bij patiënten, ongeplande IC-opnames en zelfs reanimaties en overlijden te vermijden.


Het is een volgende stap in het Spoed Interventie Systeem van het Albert Schweitzer ziekenhuis: een reeks maatregelen en middelen waarmee al ruim vijftien jaar vitaal bedreigde patiënten steeds beter en eerder worden herkend. NEWS is een internationaal systeem dat veelbelovende resultaten laat zien in Engeland.


Rust, efficiency en veiligheid

Het systeem vervangt niet de klinische blik of het niet-pluisgevoel van de zorgverlener, maar helpt wel om te signaleren en prioriteren, legt Renate Cabaret, afdelingsverpleegkundige uit. "Patiënten met rood licht worden als eerste besproken bij de overdracht en kunnen vaker tussentijds worden beoordeeld en beter in de gaten worden gehouden. De computer wijst ons aan wie de meest risicovolle patiënten op de afdeling zijn, zodat wij daarnaar kunnen handelen, ook bij hoge werkdruk en complexe patiënten. Het geeft meer rust, efficiency en veiligheid."


De chirurgische afdeling A2 van het Albert Schweitzer ziekenhuis is er deze maand als eerste mee gaan werken, later volgen alle andere verpleegafdelingen.


Foto: Frederike Slieker

Lees ook

Henri (66) wordt gebeten door besmette vleermuis: 'Raak ze nooit aan'

Tijdens een werkdag als vrijwilliger bij het Dordtse dierenzorgcentrum Louterbloemen, krijgt Henri S...

Lijnbus en politieauto botsen in Alblasserdam

Een lijnbus is dinsdagochtend op een politieauto gebotst in Alblasserdam. Het ongeluk gebeurde rond ...

Kapotte ruit en zwartgeblakerde gevel na explosie

Bij een huis aan de Beinemastraat in de Dordtse wijk De Staart is in de nacht van maandag op dinsdag...

Dure fiets en iPhone buitgemaakt bij straatroof: halfjaar cel voor dader (29)

Een Zwijndrechter die in maart in zijn geboorte- en woonplaats een straatroof pleegde, moet van de r...

Waarop wel en niet bezuinigen? Inwoners denken mee over financiële keuzes Sliedrecht

Nederlandse gemeenten krijgen vanaf volgend jaar minder geld van het Rijk en dus moet er flink bezui...

Auto te water, maar bestuurder ontbreekt

Aan de Wilgenweg in Groot-Ammers is maandagmiddag een auto in het water aangetroffen. In het voertui...