Dordrecht, Netherlands

Verkeerslicht wijst meest risicovolle patiënten Albert Schweitzer aan

Een 'verkeerslicht' met drie kleuren helpt sinds deze maand in het Albert Schweitzer ziekenhuis in te schatten hoe de toestand van een opgenomen patiënt zich zal gaan ontwikkelen. Een computer kijkt mee naar de gemeten vitale functies en informeert de zorgverleners met een rood, oranje of groen bolletje voor elke patiënt.
Petra Scheurwater | 25 november 2020 11:28 | Aangepast op 25 november 2020 11:28
"Voorkomen dat een patiënt onnodig achteruit gaat, zit voor een groot deel in het tijdig herkennen van het begin van die achteruitgang", legt intensivist Ralph So de meerwaarde van het systeem uit. Het digitale waarschuwingssysteem berekent een risicoprofiel uit zes vitale functies die de afgelopen 24 uur bij de patiënt zijn gemeten: ademfrequentie, zuurstofsaturatie, bloeddruk, hartfrequentie, bewustzijnsniveau en temperatuur.


"Dit profiel wordt vertaald in een stoplichtkleur: groen, oranje of rood. Op basis hiervan beslist de verpleegkundige hoe intensief de patiënt verder wordt gemonitord en of de arts wordt geïnformeerd."


NEWS

Bij de start van een nieuwe dienst, staat een verpleegkundige of arts-assistent voor elke patiënt stil bij de vraag: Hoe gaat het met deze patiënt? "Minstens zo interessant is echter de vraag: Hoe ging het de afgelopen 24 uur met deze patiënt?", zegt So. "Vanuit de trend kun je beter inschatten hoe het écht gaat. De zorg wordt dan meer proactief en minder reactief. Je kan eerder bijsturen of opschalen."


Dat is de gedachte achter het nieuwe waarschuwingssysteem, gebaseerd op het Engelse NEWS (National Early Warning Score). Het helpt om onbedoelde schade bij patiënten, ongeplande IC-opnames en zelfs reanimaties en overlijden te vermijden.


Het is een volgende stap in het Spoed Interventie Systeem van het Albert Schweitzer ziekenhuis: een reeks maatregelen en middelen waarmee al ruim vijftien jaar vitaal bedreigde patiënten steeds beter en eerder worden herkend. NEWS is een internationaal systeem dat veelbelovende resultaten laat zien in Engeland.


Rust, efficiency en veiligheid

Het systeem vervangt niet de klinische blik of het niet-pluisgevoel van de zorgverlener, maar helpt wel om te signaleren en prioriteren, legt Renate Cabaret, afdelingsverpleegkundige uit. "Patiënten met rood licht worden als eerste besproken bij de overdracht en kunnen vaker tussentijds worden beoordeeld en beter in de gaten worden gehouden. De computer wijst ons aan wie de meest risicovolle patiënten op de afdeling zijn, zodat wij daarnaar kunnen handelen, ook bij hoge werkdruk en complexe patiënten. Het geeft meer rust, efficiency en veiligheid."


De chirurgische afdeling A2 van het Albert Schweitzer ziekenhuis is er deze maand als eerste mee gaan werken, later volgen alle andere verpleegafdelingen.


Foto: Frederike Slieker

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Vijf personen aangehouden, maar vooral een gemoedelijke Koningsdag

De dag begon met veel regen, maar toen in de loop van de ochtend de zon doorbrak begon de feeststemm...

Bever moet verhuizen, aanleg Wervenpark gaat door

De gemeente mag maandag 29 april verdergaan met de werkzaamheden voor het Wervenpark. Die waren, nog...

Familieleden houden vertrouwen in omstreden tehuis Norma na uitzending Undercover in Nederland

Enkele dames op leeftijd zitten aan de eettafel. De ene ontbijt nog, de ander is net klaar. Zij staa...

Marry (88) gaf de koning een 'biertje voor onderweg'

Een oranje onderbroek, jas en, welja, een fel hoedje. Iedere 27e van april staat de Dordtse Marry (8...

Koningsdagspecial: Zo vierde Dordrecht dit weekend Koningsdag

Van het Koningsconcert op het Statenplein naar de Aubade op het Stadhuisplein en van struinen op de ...

Koningsdag in de Kloostertuin: Een feest van muziek, dans en handel

Het was een drukte van jewelste op de vrijmarkt voor kinderen in de Kloostertuin in Dordrecht. Muzie...