Dordrecht, Netherlands

Voedselbank zoekt leidinggevenden met verstand van voedselveiligheid

De Dordtse Voedselbank draait ook tijdens de coronauitbraak volle bak door. Aan eten is geen gebrek, dat wordt van alle kanten aangeboden. Maar om dit eten ook verantwoord te kunnen verdelen zijn teamleiders met kennis van zaken nodig, maar die zijn er niet meer.
Marjolein Vos | 26 maart 2020 12:57 | Aangepast op 26 maart 2020 12:57
Dat komt omdat die vrijwillige functies normaal gesproken veelal uitgevoerd worden door gepensioneerden, legt Matthijs van Muijen, voorzitter van Voedselbank Dordrecht, uit. "De meeste teamleiders behoren tot de doelgroep horen die kwetsbaar is. Ze zijn ouder dan 70 of hebben een bepaalde achtergrond waardoor ze niet ingezet kunnen worden."

Mensen die het eten in de pakketten stoppen heeft de Voedselbank wel nog genoeg. De mensen die missen zijn mensen die de voedselveiligheid in het oog kunnen houden.

"We vinden het heel belangrijk dat er volgens de voedselveiligheid wordt gewerkt. Het is bijvoorbeeld in de koude keten heel belangrijk dat we de voedselpakketten op de juiste manieren naar de klant kunnen brengen. Dat vraagt teamleiders die kennis hiervan hebben."

Kennis over 'de koude keten' en voedselveiligheid zit onder meer bij horecabedrijven. Omdat die nu gesloten zijn hoopt de voedselbank dat uit die sector mensen zich melden als vrijwilliger.

Tien vrijwilligers

Ook het werk op de Voedselbank is aangepast aan de coronamaatregelen, zo zijn er nu minder mensen tegelijk in de opslagloods aanwezig. Het werk wordt nu niet meer met een groter team alleen 's ochtends gedaan. 's Ochtends en 's middag zijn er nu teams van zo'n vijf personen aan het inpakken. Dat betekent wel dat er ook meer teamleiders nodig zijn dan normaal gesproken.

Volgens Muijen zouden een stuk of tien deskundigen de boel al draaiende houden. Dan kan er elk dagdeel op toegezien worden dat het juiste eten mee gaat, dat voldoet aan de kwaliteitseisen van de Voedselwarenautoriteit.

Noodscenario

Als de vrijwilligers niet gevonden worden, moet de Voedselbank in het ergste geval stoppen met het uitdelen van de pakketten en overstappen op bonnen. "Het noodscenario is dat mensen meerdere dagdelen gaan werken, maar als dat niet kan dan moeten we overgaan op bonnen. Maar dat willen we niet. We merken dat we nog heel veel voedsel krijgen en onze doelstelling is ook om voedselverspilling tegen te gaan en het zou doodzonde zijn als we alles moeten wegbrengen naar de varkens."

Een toename in het aantal Dordtenaren dat van de Voedselbank gebruik moet maken is er volgens Muien nog niet. Er worden in Dordt wekelijks nog steeds ongeveer 400 pakketten uitgedeeld.

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Coffeeshopbezoek eindigt in steekpartij met schaar: OM wil verdachte vrijspreken

De 21-jarige man die verdacht wordt van een steekpartij op het Bagijnhof in Dordrecht moet worden vr...

Rook uit scheepsruim, olierestjes in brand

Bij een scheepswerf aan de Merwedestraat in Dordrecht heeft korte tijd brand gewoed in het ruim van ...

Fietscursus voor ouderen: ‘Soms schrik ik me rot’

De aanwezigheid van elektrische stepjes, snelle fietsen en fatbikes op de fietspaden zorgt ervoor da...

Kortstondige romance mondt uit in stalking en bedreiging: 730 berichten op één dag

Tegen een dertigjarige man uit Oudekerk aan den IJssel is een voorwaardelijke celstraf en een gebied...

Zonder auto tóch door de milieustraat dankzij Conny: ‘Ik ben intens blij’

De Dordtse milieustraat is toegankelijk gemaakt voor bewoners zónder auto. En dat allemaal dankzij e...

Watertoren krijgt cultureel café: ‘Dit is een hele toffe locatie’

De watertoren van Zwijndrecht zal vanaf komend najaar publiek toegankelijk worden, met de mogelijkhe...