Dordrecht, Netherlands

Voormalig model peutert hele modecollecties los voor de allerarmsten

Debora van der Klei van de stichting Debster's © Rijnmond
"We hebben allemaal een Debster-huis", zegt Saskia. Daarmee bedoelt ze haar schuur die van onder tot boven vol met spullen staat. Bij Robin is de studeerkamer volgestouwd. En bij Debora zijn het onderhuis en de woonkamer een pakhuis geworden. Samen met andere vrijwilligers zijn de vrouwen de reddende engelen voor honderden Dordtenaren met een smalle beurs.
RTV Rijnmond | 18 juni 2023 12:00 | Aangepast op 18 juni 2023 11:08
Zelf gaat ze liever niet mee, want het trapje is steil. Maar het is goed als de verslaggever even gaat kijken. "Daar staat ons bad, maar toen mijn partner stopte met badderen heb ik het in beslag genomen", zegt Debora van der Klei (47) uit Dordrecht over haar onderhuis. "Nu mag hij er niet meer komen. Dit is van mij. Hij is er sindsdien één keer geweest."

Wie de trap afdaalt, komt in een ramvolle Oosterse bazaar vol kleding, tandpasta, deodorant, spelletjes, schoenen en veel meer. Het is netjes gesorteerd, maar wel veel. Héél veel. En dit is nog maar een fractie van alles. Zo'n 1500 mensen in de Drechtsteden leven van wat de Stichting Debster's heeft gekregen of losgepraat.
Saskia in het onderhuis dat dient als opslag voor Debster's © Rijnmond
Model en verpleegkundige
Debora van der Klei is een bijzondere verschijning. Ze was model en verpleegkundige, praat makkelijk en denkt snel. Ze stapt zonder blikken of blozen een modewinkel binnen om te vragen of ze de overtollige voorraad mag meenemen voor mensen die niks of bijna niks hebben.

Dat loopt verrassend vaak goed af. "De eigenaar van Ineke's Mode uit Capelle aan de IJssel had zoveel dozen kleding dat mijn auto vol zat. Dat was al boven iedere verwachting. Toen we wegreden zei ze: dan zie ik jullie straks voor de rest." En van America Today tot Van Driel Schoenen en tal van anderen: veel ondernemers zijn gul als Debora binnen stapt.

De voormalig zorgmedewerkster gaat ook mee met lamgeslagen patiënten naar hun arts, of met iemand die een cruciaal gesprek heeft met het UWV of de Sociale Dienst. "Soms zijn mensen gewoon helemaal platgeslagen door de instanties of horen ze geen woord van wat de dokter zegt. Ik heb mijn mondje wel bij me, ken het systeem en verdedig hun belangen", zegt ze.

Debster's Geef en Ontvang heet haar twee jaar oude stichting en heeft zo'n 35 vrijwilligers. Debster's groeit als kool en begint een begrip in de Drechtsteden te worden. Mensen geven, mensen krijgen. De ontvangers leven in armoede. Ze heeft meerdere inname - en uitgiftepunten in de Drechtsteden en ontvangt alleen subsidie voor één opslagplek. Debster's moet het hebben van inzet en goedheid.
De inhoud van een babypakket, genoeg om de eerste twee weken mee door te komen © Debster's Geef en Ontvang
Op deze vrijdag pakt Robin (28) pakt cadeautjes in voor de grabbelton op het grote kinderfeest volgend weekend. Saskia sorteert kledingstukken. Ongeveer om de tien minuten gaat de bel. Dan worden er dozen en vuilniszakken gehaald en gebracht. Voor een roze kinderjurkje dat arriveert, maat 134, houden de dames allemaal even op met wat ze doen. Het is speciaal gemaakt voor een meisje dat negen wordt.

Vol trots laat Robin de jurk zien. "Ik vind dat iedere moeder en ieder kind een riante kledingkast verdient", zegt ze. Het jarige meisje zal niet alleen het kledingstuk krijgen, maar ook een pakket met cadeautjes. Haar moeder zal het geven. Ook al is er nauwelijks geld in het gezin, het meisje is toch gewoon jarig.

Als de feestdagen eraan komen, zetten ze een tandje bij, vertelt Debora. "Ook als je weinig geld hebt, wil je er met de feestdagen leuk uitzien.". Ook aan tieners die een eindexamenfeest hebben, wordt gedacht. "Die krijgen een leuke, nieuwe outfit. We willen iedereen een menswaardig bestaan geven."
Vrijwilliger Saskia (35) weet zelf hoe het is om grote geldzorgen te hebben en hulp te krijgen, vertelt ze. "Ik vond het fijn toen ik werd geholpen. Twee jaar geleden was dat. Het was voor de kinderen, ik weet niet meer wat het precies was. Na mijn scheiding ging het financieel niet meer. Net als je het niet meer ziet zitten is er iemand voor je." Dat gevoel wil ze nu geven aan andere mensen die in armoede leven. Ze werkt al bijna vanaf het begin meerdere dagen per week mee.

'Kwalitatief Uitermate Teleurstellend'
Debora noemt de huidige armoedesituatie 'teleurstellend'. Saskia lacht cynisch als ze dat hoort. "Zelf zou ik willen zeggen 'Kwalitatief Uitermate Teleurstellend'. Ik merk het bij de voedselbank. Ik krijg bijna geen brood of aardappelen meer", zegt ze. "Er zijn steeds meer aanmeldingen en er wordt steeds minder gedoneerd door de supermarkten. Dat merk je."

De stichting is geen hobby van Debora, maar meer haar levenswerk. Het gaat zeven dagen per week door. In haar speciale Facebook-groep met 1500 leden blijft het noodkreten regenen. Ze zegt dat ze eigenlijk minder vaak mee wil gaan naar intense en tijdrovende medische gesprekken. Maar ze weet ook dat ze eigenlijk geen nee kan zeggen als iemand haar nodig heeft. Soms zit ze er doorheen. "Dan ga ik een week met mijn hond de natuur in, het water op. Geen tv, vrijwel geen internet. Dan kan ik weer verder." De vrijwilligers houden dan de toko draaiende.

Voor jonge moeders liggen er kleding- en luierpakketten klaar voor de eerste twee weken in het leven van hun baby. Ze denkt nog wel eens terug aan die ene babykamer, nog in het begin van de stichting. "Een jonge moeder zocht spullen. Ze had niks en zou al snel bevallen. Binnen drie weken hadden we het voor elkaar. Iedereen zocht mee. Een buggy, commode, ledikant en wiegje. Een draagzak hebben we zelf gekocht. We waren zó trots dat het lukte."
Het bijzondere is dat veel onderdelen van die kinderkamer werden gedoneerd door mensen die zelf in armoede leefden. "Dat zie je vaker bij mensen die zelf niet veel hebben", zegt Debora. "Als ze iets kunnen missen, dan geven ze het aan een ander die het op moment nodig heeft. Zelf verklaart ze haar betrokkenheid door het ambt van haar vader. Hij was dominee. "Een zeer sociale bewogen man", zegt ze. "Daar ben ik mee opgegroeid."

De verjaardagspakketten zijn klaar en de cadeautjes voor het zomerfeest ook. Tijd om even te zitten. Het is altijd gezellig als ze samen aan het werk zijn. Er is één grote wens op dit moment, zegt ze. "Meer wasmiddel. Daar wordt momenteel zo veel naar gevraagd. Maar het is bijna op."

En een andere diepe wens is een werk- en opslagruimte buiten de deur. Het wordt eigenlijk teveel thuis. "Als ik eens in zoveel met tijd in een paar uur met wat meiden de woonkamer helemaal leegtrek, is mijn partner weer blij."
Want als ze helemaal eerlijk is: helemaal optimaal is een 'Debster-huis' eigelijk toch niet.

De stichting Debster's is er voor mensen die moeten leven van een minimuminkomen, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering of een AOW-uitkering. Ook mensen of gezinnen met een laag salaris kunnen in aanmerking komen. Meer informatie, ook over doneren of vrijwilliger worden is te vinden op www.debstersgo.nl

Dit bericht is eerder verschenen bij onze mediapartner RTV Rijnmond.

Meest gelezen

Lees ook

Mamacafé Dordrecht viert 10 jarig jubileum

Het Mamacafé Dordrecht bestaat vandaag tien jaar. Het is een plek voor jonge ouders om ervaringen en...

Dordtse transfercarrousel begint vroeg: Eredivisie-interesse voor Sebaoui

De puike prestaties van Ilias Sebaoui, één van de smaakmakers bij FC Dordrecht dit seizoen, zijn nie...

Drie struikelstenen uit stoep gewrikt: ‘Dit is nog nooit gebeurd’

Een gapend gat van dertig bij tien centimeter, op de stoep waar ooit een huis met adres Boomstraat 2...

Woensdag op TV Dordrecht: cabaret en theater in Volgspot Drechtstreek

Wil je weten wat er de komende weken op de planken staat in de theaters in Dordrecht, Papendrecht en...

Voordeeltje voor Dordrecht: gemeente houdt 30 miljoen over

De gemeente Dordrecht heeft vorig jaar minder uitgegeven dan verwacht. Over 2023 wordt ruim 30 miljo...

Man verrast agent in Papendrecht met klappen in gezicht

Een man heeft dinsdagavond een politieagent mishandeld in Papendrecht. Dat gebeurde bij een aanhoudi...