Dordrecht, Netherlands

VVD wil af van parkeerautomaat

De parkeerautomaat moet uit het Dordtse stadsbeeld verdwijnen. Net als de telefooncel is de parkeerautomaat achterhaald. Mobiel betalen voor parkeren is de toekosmt. Dat stelt VVD-raadslid Maarten Burggraaf. Door nu al het aantal parkeerautomaten te halveren kan 400.000 euro worden bespaard.
Peter Tromp | 20 mei 2015 14:45 | Aangepast op 20 mei 2015 14:45
“In Dordrecht staan 197 parkeerautomaten. Het aantal is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Het gebruik ervan is in de afgelopen twee jaar echter wel met zo’n 40% afgenomen”, aldus Burggraaf. “Sinds 2013 is het namelijk mogelijk om in Dordrecht met je mobiele telefoon te betalen en die wijze wordt inmiddels bij vier van de tien parkeertransacties gevolgd. Voordeel: afrekenen voor de werkelijke parkeertijd per minuut en betaalgemak. Katalysator van deze ontwikkeling is het opkomen van de smartphone. In de afgelopen vier jaar is het gebruik hiervan nagenoeg verdubbeld tot drie kwart van de mobiele telefoon bezitters.”

Volgens Burggraaf is de parkeerautomaat is een dure betaalmethode. “Het kost de gemeente jaarlijks ruim 800.000 euro of als je het terug rekent, bijna één euro per transactie. Voor het mobiel afrekenen van parkeergeld liggen de kosten per transactie slechts op een derde daarvan, zelfs als je de eigen bijdrage van de gebruiker aan de provider meerekent. Hier is dus een enorme besparing te realiseren.”

Toeristen zonder de parkeer app of mensen die niet mee willen of kunnen gaan met de moderne techniek zullen volgens Burggraaf iets verder moeten lopen. “Maar als je kentekenparkeren ook voor de automaten invoert, hoef je niet meer terug te lopen naar de auto om een parkeerkaartje achter de vooruit te leggen. En met goede bebording kan de gemeente zorgen dat parkeerders in ieder geval de parkeermeter nemen die in de looprichting van hun bestemming ligt. In Rotterdam hebben ze daar al positieve ervaringen mee. De parkeerautomaat en de openbare telefooncel zijn lotgenoten. Hoog tijd dat we ze in Dordrecht dezelfde behandeling gaan geven.”

Lees ook

Tegoeden Dordtpas verlengd naar 2022

Goed nieuws voor de Dordtenaren met een Dordtpas: de tegoeden worden namelijk meegenomen naar volgen...

Komt het Nationaal Historisch Museum naar Dordt? Gemeente onderzoekt mogelijkheden

Een extra museum in het bestaande museumpalet van Dordrecht. De ChristenUnie/SGP dacht hier al eerde...

Zangeres Merol verovert nét niet de beker, maar wel veel harten in Belgische Slimste Mens

Ze was er dichtbij, maar helaas: zangeres Merel Baldé – beter bekend als Merol – heeft net naas...

Oud-wethouder Sleeking: “Alleen met Beter voor Dordt aan het roer blijven we koersvast”

In september nam hij na jaren afscheid als wethouder en partijleider van Beter voor Dordt. Piet Slee...

Dordtenaar (18) die steen naar politiebusje zou hebben gegooid bij Klassieker is geen verdachte meer

De Dordtenaar die eerder deze week werd opgepakt omdat hij een steen door de ruit van een politiebus...

Inchecken op de halte en geen Hooikade in de winter: dit is er allemaal veranderd rondom de waterbus

Blue Amigo is de nieuwe exploitant van de waterbus en dat betekent dat er voor reizigers het een en ...