Dordrecht, Netherlands

VVD wil af van parkeerautomaat

De parkeerautomaat moet uit het Dordtse stadsbeeld verdwijnen. Net als de telefooncel is de parkeerautomaat achterhaald. Mobiel betalen voor parkeren is de toekosmt. Dat stelt VVD-raadslid Maarten Burggraaf. Door nu al het aantal parkeerautomaten te halveren kan 400.000 euro worden bespaard.
Peter Tromp | 20 mei 2015 14:45 | Aangepast op 20 mei 2015 14:45
“In Dordrecht staan 197 parkeerautomaten. Het aantal is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Het gebruik ervan is in de afgelopen twee jaar echter wel met zo’n 40% afgenomen”, aldus Burggraaf. “Sinds 2013 is het namelijk mogelijk om in Dordrecht met je mobiele telefoon te betalen en die wijze wordt inmiddels bij vier van de tien parkeertransacties gevolgd. Voordeel: afrekenen voor de werkelijke parkeertijd per minuut en betaalgemak. Katalysator van deze ontwikkeling is het opkomen van de smartphone. In de afgelopen vier jaar is het gebruik hiervan nagenoeg verdubbeld tot drie kwart van de mobiele telefoon bezitters.”

Volgens Burggraaf is de parkeerautomaat is een dure betaalmethode. “Het kost de gemeente jaarlijks ruim 800.000 euro of als je het terug rekent, bijna één euro per transactie. Voor het mobiel afrekenen van parkeergeld liggen de kosten per transactie slechts op een derde daarvan, zelfs als je de eigen bijdrage van de gebruiker aan de provider meerekent. Hier is dus een enorme besparing te realiseren.”

Toeristen zonder de parkeer app of mensen die niet mee willen of kunnen gaan met de moderne techniek zullen volgens Burggraaf iets verder moeten lopen. “Maar als je kentekenparkeren ook voor de automaten invoert, hoef je niet meer terug te lopen naar de auto om een parkeerkaartje achter de vooruit te leggen. En met goede bebording kan de gemeente zorgen dat parkeerders in ieder geval de parkeermeter nemen die in de looprichting van hun bestemming ligt. In Rotterdam hebben ze daar al positieve ervaringen mee. De parkeerautomaat en de openbare telefooncel zijn lotgenoten. Hoog tijd dat we ze in Dordrecht dezelfde behandeling gaan geven.”

Lees ook

Meer dan 1500 euro opgehaald door circusvoorstelling De Sterrenkijker

Kinderen van jubilerende basisschool De Sterrenkijker in Dordrecht hebben meer dan 1500 euro opgehaa...

Ook gemeenteraad verdeeld over coalitieakkoord

In de Tweede Kamer is gedebatteerd over het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Een ronde lang...

Explosie en kleine brand bij woning op De Staart

Aan de Beekmanstraat op De Staart in Dordrecht is dinsdagavond rond 23:00 uur een explosie geweest, ...

FC Dordrecht versterkt zich met Feyenoord-jeugdproduct Sem Valk

FC Dordrecht heeft met Sem Valk de tweede aanwinst in aanloop naar komend seizoen gepresenteerd. De ...

FC Dordrecht haalt met Dean Zandbergen een nieuwe spits in huis

FC Dordrecht heeft dinsdag de eerste nieuweling in aanloop naar volgend seizoen gepresenteerd. Het g...

Teams uit de streek laten zien wat ze waard zijn in Roparun

De 33e editie van de Roparun, het jaarlijkse estafetteloopevenement, zit er weer op. Meer dan 200 te...