Dordrecht, Netherlands

Waarom er in december duizenden Amerikaanse toeristen in Dordrecht zijn

In groepjes lopen toeristen door de Dordtse binnenstad Corrado Francke
Warm gekleed, in groepjes van twintig en fanatiek fotograferend: Dordrecht wordt deze maand overspoeld door Amerikaanse toeristen. Het dagje binnenstad, voor vele toeristen onderdeel van een flinke cruisetocht, is erg populair onder de vakantiegangers. "Het historische gedeelte vinden ze echt geweldig."
Corrado Francke | 7 december 2023 11:30 | Aangepast op 7 december 2023 11:30
Het is ijskoud als op een rustige dinsdagmiddag een enorm schip aanmeert aan de Dordtse Merwekade. Honderden mensen komen aan wal en zoeken hun gids op voor een wandeling door de binnenstad. "In New York is het nog kouder, dus we zijn wel wat gewend", roept een vrouw lachend.

'Het is totaal anders'
Al snel zien ze gebouwen, zoals de Groothoofdspoort, of bijzondere bruggen à la de Damiatebrug die in bijvoorbeeld Los Angeles, Dallas of Boston nergens te vinden zijn. Zo concludeert ook een vrouw die in een van de wolkenkrabbers in New York woont. "Dordrecht is niet te vergelijken met een stad in de Verenigde Staten, het is totaal anders."

Hun acht dagen durende vakantie begint in Zwitserland, waarna de Amerikanen in Duitsland kerstmarkten bezoeken en daarna via Dordrecht naar Amsterdam varen. De cruise, 'Christmas on the Rhine', is vanwege de kerstmarkten alleen in december te boeken. Dat verklaart meteen het enorme aantal Amerikanen in de Dordtse binnenstad.
De toeristen zorgen voor drukte in de stad, zo ook in souvenirwinkels Corrado Francke
"Dit is anders dan in andere jaren, het is extreem", ziet Alice Malschaert van de souvenirwinkel 'Hallo Dordrecht'. Dagelijks ziet ze honderden toeristen binnenwandelen en van die drukte worden ondernemers natuurlijk alleen maar blij. "Je ziet het denk ik wel een beetje", wijst Malschaert achter zich de winkel in. "Er komen elke dag enorm veel Amerikanen."

'Ze zijn heel enthousiast'
In de winkel wordt inmiddels vaker Engels dan Nederlands gesproken, beseft Malschaert. "Het is af en toe even schakelen, maar ze zijn heel erg enthousiast. We mogen zeker niet klagen en ik hoop dat andere ondernemers in het centrum hier ook van profiteren."

Want geld uitgeven, daar zijn de (veelal wat oudere) toeristen ook wel goed in. Een klein exemplaar van de Grote Kerk, magneetjes, ansichtkaarten en Delfts blauwe molentjes: de Amerikanen slaan allerlei souvenirs in. Daarna wacht nog een korte wandeling naar hun cruiseschip, die later in de middag weer vertrekt richting de eindbestemming: Amsterdam.

Lees meer over:

Toerisme|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Van leegstand naar hippe winkels; Voorstraat-West komt op

De langste winkelstraat van Nederland. Zo stond Voorstraat-West bekend, maar door de jaren heen is e...

Dordrecht Marketing wil toerisme hoger op de politieke agenda: 'Dít is het moment'

Toerisme moet hoger op de politieke agenda komen, als het aan Gerben Baaij van Dordrecht Marketing l...