Dordrecht, Netherlands

Wachten op de otter

Wat zou het mooi zijn als hij weer gespot werd: de otter in onze eigen Dordtse Biesbosch. 70 jaar geleden werd het dier voor het laatst waargenomen in het natuurgebied. Boswachter Thomas van der Es kijkt reikhalzend uit naar zijn terugkeer.
Marjolein Vos | 21 januari 2021 15:25 | Aangepast op 21 januari 2021 15:25
Het is 's ochtends vroeg; de perfecte tijd om dieren, en dus ook de otter, te spotten.

Gewapend met verrekijker tuurt Van der Es over het water. Er is een grote kans dat de otter al in de Biesbosch zit. Vorig jaar werd in Lage Zwaluwe al een doodgereden soortgenoot gevonden.


Maar tot nu toe is het dier nog niet voor een camera verschenen. “De otter is geheimzinnig en de Biesbosch is groot en dynamisch,” vertelt de boswachter. “Sporen worden gewist. Maar of nu is of de komende tijd, we gaan kennismaken met de otter.”


De leefomstandigheden voor een otter zijn in de Biesbosch in principe nu weer ideaal. “ Jarenlang is het echt een goed ottergebied geweest,” vertelt Van der Es. En was er rustig en vis was er voldoende aanwezig. Maar dat veranderde; in de jaren 50 van de vorige keer werd het dier voor het laatst gezien. Er kwamen meer giftige stoffen in de bodem terecht en dus ook in de vissen, het voedsel van de otter. “En natuurlijk de enorme drukte en uitbreiding van de infrastructuur in dit gedeelte van Nederland”, vult hij aan. “Otters zijn eigenlijk landdieren en de kans op een aanrijding is dus groot.”


Bedreigde diersoort


Omdat de otter aan het einde van de 20ste eeuw om de rode lijst van bedreigde dieren belandde, is hij een handje geholpen om uitsterving in Nederland te voorkomen. In 2002 werd de otter uitgezet en wordt momenteel regelmatig gespot in Overijssel, Friesland, Gelderland en langs De Vecht. Van der Es hoopt dat de Biesbosch binnenkort aan die lijst kan worden toegevoegd.


Na de toenemende vervuiling halverwege de vorige eeuw gaat het inmiddels beter met het Dordtse natuurgebied. De Biesbosch is de laatste jaren uitgebreid en aantrekkelijker geworden voor allerlei diersoorten. Dat toont aan dat het gebied gezonder is geworden. De otter zou dan ook een mooie aanvulling zijn op onder meer de zeearenden, visarenden en de bevers, die het gebied inmiddels bevolken na jaren weer volop bevolken. “Reden genoeg om de otter een warm welkom te heten, meent Van der Es. “ Als je top-predatoren in je gebied hebt, brengt dat ook een bepaalde balans in de voedselvoorziening met zich mee.” En daarmee zou de otter ook voor andere dieren de deur open zetten.


Meer over de zoektocht naar de otter is binnenkort te zien in het programma Eilandleven, dat iedere donderdag na het nieuws op TV Dordrecht wordt uitgezonden.

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Cliënten van ASVZ deden mee aan de Buddyrun

Alexander Eleveld | 2 okt 2022 10:50

'Dordrecht is de perfecte plek voor Scrooge Live'

Alexander Eleveld | 28 sep 2022 11:50

Lees ook

Aantal IC-bedden Albert Schweitzer ziekenhuis blijft onveranderd tot na lockdown

Hoewel het aantal opnames van coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis iets afvlakt, bli...

Dordrecht zet in op maatschappelijk betrokken ondernemen, dít bedrijf doet dat al

Met het actieprogramma 'Ondernemen met Impact' wil de gemeente Dordrecht ondernemers stimuleren zich...

Dominantie in het veld gaat wielrenster Lucinda Brand niet vervelen

Het jaar 2021 stond voor wielrenster Lucinda Brand in het teken van winnen. Heel veel winnen. De ene...

Gevonden! Dit is de nieuwe barista van Het Vogelnest

Het Vogelnest zocht de afgelopen weken hard naar een nieuwe barista. Julia Teekens - bekend van het ...

Gezocht: Muzikanten voor het ToBe Solistenconcours

Muzikanten uit de regio kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het ToBe Solistenconcours. De achtste ed...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...