Dordrecht, Netherlands

Wachten op de otter

Wat zou het mooi zijn als hij weer gespot werd: de otter in onze eigen Dordtse Biesbosch. 70 jaar geleden werd het dier voor het laatst waargenomen in het natuurgebied. Boswachter Thomas van der Es kijkt reikhalzend uit naar zijn terugkeer.
Marjolein Vos | 21 januari 2021 15:25 | Aangepast op 21 januari 2021 15:25
Het is 's ochtends vroeg; de perfecte tijd om dieren, en dus ook de otter, te spotten.

Gewapend met verrekijker tuurt Van der Es over het water. Er is een grote kans dat de otter al in de Biesbosch zit. Vorig jaar werd in Lage Zwaluwe al een doodgereden soortgenoot gevonden.


Maar tot nu toe is het dier nog niet voor een camera verschenen. “De otter is geheimzinnig en de Biesbosch is groot en dynamisch,” vertelt de boswachter. “Sporen worden gewist. Maar of nu is of de komende tijd, we gaan kennismaken met de otter.”


De leefomstandigheden voor een otter zijn in de Biesbosch in principe nu weer ideaal. “ Jarenlang is het echt een goed ottergebied geweest,” vertelt Van der Es. En was er rustig en vis was er voldoende aanwezig. Maar dat veranderde; in de jaren 50 van de vorige keer werd het dier voor het laatst gezien. Er kwamen meer giftige stoffen in de bodem terecht en dus ook in de vissen, het voedsel van de otter. “En natuurlijk de enorme drukte en uitbreiding van de infrastructuur in dit gedeelte van Nederland”, vult hij aan. “Otters zijn eigenlijk landdieren en de kans op een aanrijding is dus groot.”


Bedreigde diersoort


Omdat de otter aan het einde van de 20ste eeuw om de rode lijst van bedreigde dieren belandde, is hij een handje geholpen om uitsterving in Nederland te voorkomen. In 2002 werd de otter uitgezet en wordt momenteel regelmatig gespot in Overijssel, Friesland, Gelderland en langs De Vecht. Van der Es hoopt dat de Biesbosch binnenkort aan die lijst kan worden toegevoegd.


Na de toenemende vervuiling halverwege de vorige eeuw gaat het inmiddels beter met het Dordtse natuurgebied. De Biesbosch is de laatste jaren uitgebreid en aantrekkelijker geworden voor allerlei diersoorten. Dat toont aan dat het gebied gezonder is geworden. De otter zou dan ook een mooie aanvulling zijn op onder meer de zeearenden, visarenden en de bevers, die het gebied inmiddels bevolken na jaren weer volop bevolken. “Reden genoeg om de otter een warm welkom te heten, meent Van der Es. “ Als je top-predatoren in je gebied hebt, brengt dat ook een bepaalde balans in de voedselvoorziening met zich mee.” En daarmee zou de otter ook voor andere dieren de deur open zetten.


Meer over de zoektocht naar de otter is binnenkort te zien in het programma Eilandleven, dat iedere donderdag na het nieuws op TV Dordrecht wordt uitgezonden.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes...

Paaseitjes zoeken? Houd dan rekening met dit weer

Het wordt een erg wisselvallig paasweekend. Goede Vrijdag en eerste paasdag zullen de betere dagen ...

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Ongeluk tussen auto en vrachtwagen, A15 naar verwachting tot 16:00 uur dicht

Op de A15 ter hoogte van Ridderkerk is donderdagmiddag een vrachtwagen op een personenauto geklapt. ...

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...

Autoschade schering en inslag op het Geldelozepad

Bewoners van het Geldelozepad in het centrum van Dordrecht willen dat de gemeente iets doet aan het ...