Dordrecht, Netherlands

Weemoed over vertrek laatste restje GEB

Met het vertrek eind deze week van het Technisch Opleidingscentrum Dordrecht aan de Oranjelaan verdwijnt het allerlaatste restje van het Gemeentelijk Energiebedrijf, het GEB, uit Dordrecht. Medewerkers en oud-medewerkers kijken met weemoed terug.
Peter Tromp | 19 december 2017 17:43 | Aangepast op 19 december 2017 17:43
Het GEB ging in 1985 op in het Regionaal Energiebedrijf Dordrecht (RED) en is sinds 1995 beter bekend onder de naam Eneco. Tegenwoordig zit dat helemaal in Rotterdam.

Cees Kroon is docent bij het Technisch Opleidingscentrum en was al tijdens de GEB-tijd als docent werkzaam voor het bedrijf. Hij staat nu tussen de ingepakte verhuisdozen. “We gaven hier les in infratechniek, gas- water- en elektra-opleidingen, maar ook installatietechniek.” Het opleidingscentrum verhuist eveneens naar Rotterdam.

Het gebouw is nog steeds in gebruik als 50 KV-station dat een groot gebied van elektriciteit voorziet, maar moet over niet al te lange tijd plaats maken voor woningen.

Niet alleen het opleidingscentrum in het 50 KV station was van het GEB. Ook andere gebouwen aan de Noordendijk zijn onherkenbaar veranderd in onder meer Energiehuis. Zo werd de watertoren Villa Augustus. Zo’n 30 jaar geleden was het GEB een flink bedrijf waar honderden mensen werkten. Een van hen was de vorig jaar gepensioneerde Dick van der Stigchel.

Hij weet zich nog goed te herinneren dat het gebouw dat nu het Energiehuis is, het technische hart was van het GEB. “Hier zaten onder meer de timmer- schilder en geiserwerkplaats.”

Het andere gebouw (lange tijd in gebruik als Regiokantoor) was het administratieve hart, met onder meer een tekenkamer en de directiekamers.

Van der Stigchel begrijpt best dat de gebouwen een nieuwe bestemming hebben gekregen. “Het bedrijf moest wel mee, anders had het het nooit volgehouden. Het water ging naar de provincie en ook de kabeltelevisie ging op zichzelf. Het werd steeds kleiner.”

Toch kijkt hij me weemoed terug naar de oude GEB-tijd. “Ik heb er een hele fijne tijd gehad. Het was net een grote familie.”

Lees ook

Supporters FC Dordrecht: 'Trots dat we dit hebben mogen meemaken'

Natuurlijk, bij iedere FC Dordrecht-fan komt de uitschakeling in de play-offs hard aan. Al kunnen ve...

FC Dordrecht kan domper met veel moeite relativeren: 'Ongelofelijk seizoen'

De promotiedroom van FC Dordrecht is zaterdag op pijnlijke wijze uiteen gespat. De 0-1 nederlaag teg...

Seizoen FC Dordrecht eindigt in mineur: FC Emmen slaat in de slotfase toe

De nacompetitie is voor FC Dordrecht vroeger dan gehoopt ten einde gekomen. FC Emmen sloeg zaterdagm...

Bijzondere programmering met Pinksteren op TV Dordrecht

Dit Pinksterweekend zijn er twee bijzondere concerten en een ruime vooruitblik op Dordt in Stoom te ...

Zaterdag in Studio De Witt: 60 jaar migratie vanuit Turkije en 30 jaar de Biesbosch

Bibliotheekdirecteur Ankie Kesseler schuift aan in radioprogramma Studio De Witt. De bieb bestaat na...

Manuel (15) en Araceli (16) helpen bewusteloze man op straat en missen eindexamen: 'Helden zijn het'

Als Manuel donderdag op zijn fiets onderweg is om zijn eindexamen Nederlands te maken, ziet hij plot...