Dordrecht, Netherlands

Wensboom op Essenhof is voor Dordtenaren lichtbaken in donkere tijden

Op het terrein van de begraafplaats Essenhof staat een grote boom gevuld met brandende lichtjes en wensen van Dordtenaren. Villa TrösT en Essenhof deden op 9 december de lichtjes aan van de grote Cipres en dat was voor de aanwezige Dordtenaren een ontroerend moment: “Ik ben blij dat ik dit vanavond mag beleven.”
Marie Frenay | 12 december 2022 14:30 | Aangepast op 12 december 2022 14:30
De grote cipres is een opvallende verschijning, al helemaal nu er 2.600 lichtje in de ceder hangen. De boom torent boven de grafstenen en ander bomen van de begraafplaats uit en is sinds vrijdag veranderd in een lichtbaken voor Dordtenaren die een dierbare zijn verloren, letterlijk en figuurlijk.

Wensballen
In de grote cipres worden niet alleen fonkelende lichtjes opgehangen, maar ook wensballen. Die wensballen worden door Dordtenaren opgehangen voor hun dierbaren. Dit evenement wordt ieder jaar georganiseerd door de Essenhof en Villa TrösT.

Bekijk hieronder onze videoreportage (Let op de tekst loopt door onder de video):
De ceremonie werd ingeleid met een gedicht van Marieke van Leeuwen terwijl wethouder Marc Merx de lichtjes ontstak. Ook hij hing een doorzichtige bal op voor zijn dierbaren: “Mijn ouders zijn heel wat jaartjes geleden overleden, maar dat neemt niet weg dat je regelmatig aan ze terugdenkt.” Hij voegt eraan toe: “Vooral in deze tijden is het belangrijk om te rouwen. Je gaat met zijn alle dineren en dan kom je er opeens achter dat die ene stoel niet bezet is.”

Ontroerd
De Dordtse wethouder was niet de enige die ontroerd werd door de wensboom. Een van de bezoekers van de grote wensboom vertelt ons dat hij zijn partner is verloren in de zomer en dat hij ontzettend dankbaar is voor dit evenement.

“Ik ben dankbaar voor alle lieve mensen die mij komen steunen. Het feit dat ik dit mag herdenken op deze manier, dat is nog wel erg moeilijk”, vertelt hij aan onze verslaggever. De man was bijna vijftig jaar samen met zijn partner en herinnert zich een hele mooie tijd. “We hebben allebei een heel sterk geloof. En dat heeft mij nu gesterkt om dit verlies te dragen. Ik ben blij dat ik dit vanavond mag meebeleven.

Wens uit boom halen
De wensboom schijnt zijn licht tot 8 januari 2023 over Dordrecht. Het is op 8 januari ook nog mogelijk om de eigen wensbal uit de boom te halen, vanaf 9 januari halen vrijwilligers alle ballen uit de boom.

Lees meer over:

wensboom|