De datum 14 juni is gekozen omdat vandaag op de dag af 150 jaar geleden de bioloog Karl Landsteiner werd geboren. Hij is de uitvinder van de verschillende bloedgroepen.
Ook in Dordrecht wordt deze dag aangegrepen om de stad uit te leggen hoe belangrijk het geven van bloed en bloedplasma is. Bij Sanquin in Stadspolders is vandaag de rode loper uitgelegd en worden donoren en mensen die donor willen worden extra hartelijk ontvangen met koffie, koek en informatie over het donorschap.
Marjoke Bongers van Sanquin vertelt ons dat er vooral bloedplasma nodig is. Dit wordt gebruikt voor onderzoek, maar is ook belangrijk om medicijnen te kunnen maken die bepaalde afweerstoffen moeten vervangen als deze door het lichaam zelf niet aangemaakt worden.
Op deze speciale dag is ook de “andere kant” aanwezig: de ontvangers van bloed en bloedplasma. Janine Bastiaans, bestuurslid van de Stichting voor Afweerstoornissen, deelt namens de stichting cadeautjes uit. Zelf weet ze sinds enkele jaren dat haar lichaam een aantal afweerstoffen niet zelf aanmaakt en dat zij afhankelijk is van plasmadonoren.
Radio-collega Ben Corino is al jaren donor. Terwijl Ben op de stoel ligt met een naald in de arm en zijn bloed in de specale zakjes stroomt, hoort hij van Janine Bastiaans dat leven zonder plasma van een ander voor haar onmogelijk is. Enigzins geroerd hoort Corino dat donoren door de stichting als helden gezien worden. Hij laat weten het heel bijzonder te vinden om direct van een betrokkene te horen dat zijn bloed en plasma goed terecht komen.
Iedereen tot 65 jaar kan zich aanmelden als bloeddonor. Vrouwen mogen na goedkeuring drie keer per jaar doneren, mannen maximaal vijf keer.