Dordrecht, Netherlands

Wethouder roept op tot actie voor bestaanszekerheid in Nederland

Peter Heijkoop, wethouder en lid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, bezocht deze week de 'Top Bestaanszeker Nederland'. Samen, met onder andere uitkeringsinstantie UWV en de Sociale Verzekeringsbank, riepen de organisaties op om bestaanszekerheid hoog op de agenda van het nieuwe kabinet te zetten. Woensdag boden zij aan Tweede Kamerleden een manifest aan, waarin zij pleiten voor stevige hervormingen.
Erik van Krimpen | 3 februari 2024 00:12 | Aangepast op 3 februari 2024 00:12
Tijdens de tweedaagse Top Bestaanszeker Nederland presenteerde Peter Heijkoop een video waarin hij vier belangrijke punten aanhaalt om de bestaanszekerheid van Nederlanders te garanderen. “Het gaat over de onzekerheid van het hebben van voldoende inkomen, over de onzekerheid van werk, dat de overheid niet altijd naast hen staat en dat we het allemaal heel ingewikkeld hebben gemaakt.”

Het is geen toeval dat er juist nu aan de bel wordt getrokken als het gaat om het waarborgen van de bestaanszekerheid volgens de wethouder. “Er komt een nieuw kabinet aan en wij vinden het heel belangrijk dat dit onderwerp goed in het regeerakkoord komt. Dat is de afgelopen periodes niet altijd vanzelf gegaan, dus we vinden het belangrijk om daar extra aandacht aan te geven.”

Peter Heijkoop geeft aan dat één op de zes gezinnen in Nederland onzeker is over hun bestaan. Dit betreft een groep die niet direct in armoede leeft en een inkomen heeft dat nu nog toereikend is, maar zich wel zorgen maakt over de toekomst. “Als het gaat over echte armoede, dus de voortdurende stress van 'kan ik mijn boodschappen nog betalen', dat is een kleinere groep, maar die groep is Dordrecht wel iets groter.”

De Dordtpas, het persoonlijk minima-budget, bijzondere bijstand, gratis openbaar vervoer voor mensen met een lager inkomen zijn enkele maatregelen die deel uit maken van het Dordtse beleid om armoede te bestrijden. Toch is beleid voeren op lokaal niveau niet genoeg volgens de wethouder. “Je wilt dat je de handen ineen kunt slaan, uiteindelijk begint het gewoon met voldoende inkomen en werk dat jou zekerheid biedt.”

Ondanks dat de wethouder trots is op de vele regelingen die er in
Dordrecht zijn op het gebied van bestaanszekerheid, hoopt hij de komende periode toegang tot de regelingen makkelijker en laagdrempeliger te maken.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte:

Lees ook

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over Pasen en armoede

In Via Cultura deze keer een aflevering van Via Forza, waar een bijzonder passieconcert centraal sta...

Deze woensdag op TV Dordrecht: portretten over armoede en kunst

Deze woensdag zijn op TV Dordrecht twee portretten over armoede te zien uit een serie die Via Cultur...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over armoede in Zwijndrecht

Armoede is geen makkelijk onderwerp, maar het is een groot probleem in de Drechtsteden en daarom bel...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine deze week aandacht voor autisme en een persoonlijk verhaal over armoede...

Armoede in Zwijndrecht centraal in nieuwe talkshows

Via Cultura gaat samen ATOS RTV, de lokale omroep van Zwijndrecht, de wijken om het te hebben over a...

Achterstanden, pasta met smac en geen kinderfeestjes: dit is leven zonder bestaanszekerheid

Niet veel, maar wel toereikend. Zo omschrijft het Centraal Planbureau (CPB) het maandelijkse inkomen...