Dordrecht, Netherlands

'Wij werken voor het leven, niet voor het werk. Anders hadden we wel vrijwilliger geworden.'

"Wij komen op voor ons CAO. Die is afgekeurd door de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen", vertelt Joyce Verton. Zij is een van de woordvoersters van het cao-actiecomité. In de hal van het Albert Schweitzer ziekenhuis hangen spandoeken met teksten als: 'Wel schijnheilig klappen, maar geen flappen' en 'Wil jij dat wij blijven stralen, dan moet je ons goed betalen'. Daarmee vraagt het personeel aandacht voor de situatie rondom de cao onderhandelingen.
Dennis Koorevaar | 28 februari 2023 09:20 | Aangepast op 28 februari 2023 09:20
"Ze willen het salaris wel iets verhogen, maar dat gaat niet voldoende mee met de inflatie," legt Ivonne Teeuw uit. Ook zij zit bij het actie-comité. "Daarbij worden de secundaire arbeidsvoorwaarden juist verslechterd." Ivonne doelt op de mogelijkheid om een dienst op te schuiven bij het draaien van een 24-uurs dienst of de reiskosten die niet mee omhoog gaan. Voor de zevende keer is het personeel het niet eens met de nieuwe cao. Joyce: "We vragen geen luxe, we willen gewoon een goed cao hebben."

De boodschap is duidelijk: er moet onder andere meer geld bij. Voor corona was er al discussie over het cao, maar na de pandemie is dat volgens het personeel alleen maar erger geworden. "We hebben tijdens covid kei hard gewerkt", legt Ivonne uit. "Doordat onze operaties stilvielen hebben we op onze OK een IC gehad. Sinds dien is het bergafwaarts gegaan. Veel personeel is ziek of hebben een burn-out. Wij werken extra dagen dus ook ons sociale leven staat op z'n kop."
"Wie gaat er dan koken, boodschappen doen, de hond uitlaten?" Het zijn een aantal voorbeelden die Joyce noemt om aan te geven wat het overwerken te weeg brengt. "Het vergt heel veel flexibiliteit. Niet alleen van het personeel maar ook van het gezin thuis."

Er staat een stakingsdienst op de planning. Wanneer is nog niet duidelijk, maar de plannen liggen klaar. Op de stakingsdag zal er een zondagsdienst gedraaid worden waarbij de spoedgevallen behandeld zullen blijven worden. "Wij werken voor het leven, niet voor het werk. Anders hadden we wel vrijwilliger geworden."

Lees ook

Vleermuizen mogen ziekenhuis tijdelijk niet in

Vleermuizen verwacht je misschien niet bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar ze wonen er wel. D...

Koffie met een glimlach: restaurant van Zwijndrechtse ziekenhuis wint TopASZ Award

Het restaurant van de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de jaarlijkse p...

Verloren bij het ziekenhuis: wie is zijn trouwring kwijt?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is op zoek naar de eigenaar van een trouwring. De ring...

Dit zijn de genomineerden voor de TopASz Award

De Cliëntenraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis reikt ook dit jaar weer een prijs uit voor de m...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...