Dordrecht, Netherlands

Winkelcentrum Sterrenburg aangesloten op stadswarmte

Met het dichtdraaien van een symbolische kraan zijn de 50 winkels in Sterrenburg van het gas af. Het winkelcentrum is aangelsloten op stadswarmte van afvalverwerker HVC en zet daarmee een stap in de richting een duurzame toekomst.
Marjolein Vos | 10 oktober 2022 14:19 | Aangepast op 10 oktober 2022 14:19
De reden van de overstap lijkt voor de hand te liggen, maar toch vormt de energiecrisis voor Sterrenburg niet de belangrijkste aanleiding. “Voor ons is duurzaamheid erg belangrijk, daar zijn we al jaren mee bezig. We namen in de afgelopen jaren al vele duurzaamheidsmaatregelen zoals zonnepanelen, ledverlichting en de toepassing van slimme installaties, maar de transformatie van ons centrum bleek een uitgelezen kans om ook direct van gas naar stadswarmte over te schakelen,” legt Thari van Aalst, Asset Manager van Sterrenburg namens Wereldhave, uit.

Stadswarmte via HVC
Sinds 2010 is HVC gestopt met het uitstoten van de restwarmte die vrijkomt bij verbranding van afval dat niet kan worden gerecycled. Die warmte wordt nu terug de stad ingepomd via het warmtenet. Steds meer panden worden hierop aangesloten. En daar zitten behoorlijke (financiële) voordelen aan verbonden. “Voor Winkelcentrum Sterrenburg betekent dat een enorme CO2-reductie”, vertelt Marcel van de Wetering, teamleider bij HVC. “Er worden heel veel kuubs gas uitgespaard hier.” Daarnaast is het centrum ook verzekerd van de levering van energie. “Het warmtenet levert gewoon altijd. En het scheelt ook in het onderhoud. Er hoeven geen gasketels onderhouden of vervangen te worden.”

Niet enige maatregel
Wereldhaven, eigenaar van het winkelcentrum, beheert nog meer centra in Nederland, onder meer in Arnhem. De recentelijke overstap op stadswarmte daar heeft geresulteerd in een CO2-uitstootreductie van 85 procent.
De overstap op stadswarmte is een belangrijke mijlpaal in het verduurzamen van het winkelcentrum. Maar het is niet de enige maatregel die genomen wordt. Zo worden de daken nog verder geïsoleerd, komt er sedum op het dak en worden er zonnepanelen geplaatst.
Pieter Polman, directeur van Wereldhave Nederland: “Het reduceren van CO2-uitstoot vormt voor ons een belangrijk speerpunt. Goed voor onze bezoekers, onze ondernemers, onze eigen bedrijfsvoering en het allerbelangrijkste natuurlijk: onze planeet. Wij hebben als bedrijf de uitgesproken ambitie om de energietransitie te maken en daartoe nemen we ook concrete stappen – goed om te zien dat recente ontwikkelingen één en ander nog eens in een stroomversnelling brengen. Wij trachten hiermee een voorbeeldfunctie te vervullen, binnen onze eigen organisatie, maar ook daarbuiten.”

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Coffeeshopbezoek eindigt in steekpartij met schaar: OM wil verdachte vrijspreken

De 21-jarige man die verdacht wordt van een steekpartij op het Bagijnhof in Dordrecht moet worden vr...

Rook uit scheepsruim, olierestjes in brand

Bij een scheepswerf aan de Merwedestraat in Dordrecht heeft korte tijd brand gewoed in het ruim van ...

Fietscursus voor ouderen: ‘Soms schrik ik me rot’

De aanwezigheid van elektrische stepjes, snelle fietsen en fatbikes op de fietspaden zorgt ervoor da...

Kortstondige romance mondt uit in stalking en bedreiging: 730 berichten op één dag

Tegen een dertigjarige man uit Oudekerk aan den IJssel is een voorwaardelijke celstraf en een gebied...

Zonder auto tóch door de milieustraat dankzij Conny: ‘Ik ben intens blij’

De Dordtse milieustraat is toegankelijk gemaakt voor bewoners zónder auto. En dat allemaal dankzij e...

Watertoren krijgt cultureel café: ‘Dit is een hele toffe locatie’

De watertoren van Zwijndrecht zal vanaf komend najaar publiek toegankelijk worden, met de mogelijkhe...