Dordrecht, Netherlands

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine deze week een aflevering van de 'Weekeditie', een programma met nieuws, cultuur en andere zaken die spelen in de Drechtsteden. Presentator Gertjan Kleinpaste praat dit keer met galerie-houders Wilma Geerts en Aart de Bruin over nieuwe exposities.
Ton van Wijngaarden | 1 november 2023 16:05 | Aangepast op 1 november 2023 16:05
Aart de Bruin schuift samen met de Belgische kunstenaar Leo Reijnders om te vertellen over de nieuwe expositie die vanaf 18 november te zien is in zijn galerie aan de Wijnstraat. Het gaat om een duo-expositie van Reijnders samen met zijn Dordtse collega Rob Vis met de intrigerende titel 'De Wolkenbreier/Tekenkots'.

De werelden van de twee kunstenaars raken elkaar in een grenzeloze en soms absurde fantasie. Voor Reijnders is een kunstenaar een ‘wolkenbreier’, want wolken zijn altijd in beweging en iedereen kan er zijn eigen ideeën en fantasieën in projecteren. Onder het pseudoniem ‘Tekenkots’ maakt Rob Vis kleurrijke portretten, zogenaamde 'tronies' met soms een autobiografisch karakter die na een langdurig proces van schetsen en tekenen abrupt een uitweg vinden. Beide kunstenaars hebben een gezamenlijke achtergrond in de wereld van de Graffiti en Street Art.

Wilma Geerts komt vertellen over de tentoonstelling 'Vrienden' van Tanya Atanasova die komend weekend officieel geopend wordt in haar WG galerie voor ´Hedendaagse Portretkunst en Realisme´ aan de Aardappelmarkt. Wilma is lyrisch over het werk van de Bulgaarse die al in vele steden en musea heeft geëxposeerd. Atanasova is geïnspireerd door het hyperrealisme van andere kunstenaars, maar ze wil met haar werk zeker geen fotografisch realisme nastreven. Als klassiek geschoold schilder gaat ze op zoek naar een evenwicht tussen realisme en symboliek.

Het motto van deze expositie: onze wereld mag dan ingrijpend veranderen maar het beeld van degenen die ons leven mee bepaald hebben, dragen we altijd met ons mee. Vrienden... zullen er altijd zijn.

Gert-Jan Kleinpaste praat met Wilma niet alleen over de nieuwe expositie in haar galerie, maar ook over haar eigen passie en toewijding, over haar missie om het realisme in Nederland nieuw leven in te blazen. Wilma is zelf een ´respectieve´ portretschilder, ze ontving verschillende kunstprijzen en werd uitgenodigd voor nationale televisiekunstprogramma's.

Het Via Cultura Magazine, met deze week interviews met galerie-houders Aart de Bruin en Wilma Geerts, is deze woensdag vanaf 18.00 uur te zien op TV Dordrecht, direct na het Nieuws.

Lees meer over:

Via Cultura|

Lees ook

Deze woensdag op TV Dordrecht: portretten over armoede en kunst

Deze woensdag zijn op TV Dordrecht twee portretten over armoede te zien uit een serie die Via Cultur...

Via Cultura vanuit en over de Popcentrale

Deze woensdag is op TV Dordrecht deel twee van de speciale uitzending van Via Cultura over de Popcen...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over armoede in Zwijndrecht

Armoede is geen makkelijk onderwerp, maar het is een groot probleem in de Drechtsteden en daarom bel...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine deze week aandacht voor autisme en een persoonlijk verhaal over armoede...

Armoede in Zwijndrecht centraal in nieuwe talkshows

Via Cultura gaat samen ATOS RTV, de lokale omroep van Zwijndrecht, de wijken om het te hebben over a...

Zondag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over de jacht in Nederland

De jacht kent al jaren voor- en tegenstanders. Op sommige wildsoorten mag het hele jaar gejaagd word...