De opnames van dit concert vonden plaats bij het BeneVia Muziekcentrum van het Dordrechts Philharmonisch Orkest. Vanaf 12.00 u. Eerste Kerstdag tot donderdag 27 december 18.00 uur zal het concert iedere twee uur uitgezonden worden.
Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht maakt deel uit van de eigentijdse, dynamische luchtmacht-organisatie. De bijna vijftig orkestleden zijn stuk voor stuk vakmusici die behoren tot de top binnen hun discipline. In grote lijnen kan je drie type optredens onderscheiden; intern voor Defensie, militair ceremonieel en openbare concerten.
Midden in de maatschappij
Muziek en Defensie zijn sinds jaar en dag met elkaar verbonden. Muziek had voorheen een functionele rol op het slagveld, vooral als communicatiemiddel. Voor defensiepersoneel dient hun orkest tegenwoordig als oppepper, troost en verbindende factor. Die rol komt expliciet naar voren tijdens familiedagen, waarop uitgezonden militairen en ondersteunend personeel via een videoverbinding muziek kunnen aanvragen die het orkest dan live ten gehore brengt aan de verzamelde familieleden.
Het is bovendien het enige orkest binnen Defensie dat op regelmatige basis steun verleent aan veteranen, onafhankelijk welke leeftijd of missie. Tijdens reünies van veteranen versterkt de muziek de gedeelde waarden en het gevoel van samenhang. Deze sessies - met een sterke therapeutische waarde - zullen in de nabije toekomst gerichter vormgegeven en uitgebreid worden.
Educatie staat ook op de agenda. Zo speelt het orkest een rol in muzikale workshops en cursussen binnen en buiten Defensie, met uiteenlopende thema's als lichte muziek.
Het orkest zet zijn expertise ook in door middel van muziekeducatie aan kinderen en amateurmuzikanten. Relatieconcerten in de buurt van de vliegbases versterken de goede band tussen omwonenden en de Luchtmacht. Een ander voorbeeld van de maatschappelijke functie is benefietoptredens voor goede doelen.
Daarnaast is het orkest een visitekaartje van de Luchtmacht. Het orkest zorgt bij burgers voor extra zichtbaarheid in vredestijd en legt actief de verbinding met missies in het buitenland. Wanneer een militair sneuvelt wordt een hoornblazer ingevlogen om de Last Post ten gehore te brengen. Het orkest verzorgde ook de Last Post bij de aankomst van de MH17-slachtoffers op vliegbasis Eindhoven.
Traditioneel zorgt het orkest voor de muzikale omlijsting van militair ceremonieel zoals staatsbezoeken, beëdigingen en medaille-uitreikingen. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht is stevig verankerd in de maatschappij en binnen Defensie. Die rol is en blijft essentieel.
Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht wil zijn zichtbaarheid en herkenbaarheid vergroten, met name bij een nieuwe, jongere doelgroep. Dit wil het doen door meer openbare concerten te geven, zoals dat nu al gebeurt bij bijvoorbeeld bevrijdingsconcerten. Ook zoekt het nadrukkelijker de samenwerking met artiesten met grote naamsbekendheid bij de doelgroep. Het orkest organiseert nieuwe concertreeksen rondom een thema, zoals lucht- en ruimtevaart. Tijdens opendagen en bijeenkomsten voor werving en selectie helpt het orkest de luchtmacht-organisatie om zich als creatieve, hightech werknemer te positioneren.
Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht zet muziek in als krachtig middel om mensen met elkaar te verbinden en heeft een troostende, oppeppende functie. Het orkest verstevigt de nauwe band met de trouwe fans zowel binnen als buiten Defensie en zet tegelijkertijd actief in op het bereiken van jongeren, het publiek van de toekomst.