Dordrecht, Netherlands

Ziekenhuis gaat samenwerken met verpleeghuizen: “Anders was het hier nu twee keer zo druk geweest.”

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is druk bezig om de toestroom aan coronapatiënten aan te blijven kunnen. Het ziekenhuis kampt met flink ziekteverzuim onder het personeel, “maar tot nu toe gaat het nog net.” Om dat zo te houden wordt onder meer samengewerkt met verpleegtehuizen.
Petra Scheurwater | 23 oktober 2020 14:40 | Aangepast op 23 oktober 2020 14:40
Samenwerken

Per dag zijn er soms wel 25 coronagerelateerde ziekmeldingen onder het ziekenhuispersoneel. Toch moet de zorg zo veel mogelijk door blijven draaien, voor zowel coronapatiënten als andere zieken, zegt directeur Peter van der Meer. “De besmettingen in het land en in de regio nemen toe, dus in het ziekenhuis ook. We hebben honderden collega’s die besmet zijn of zijn geweest. Het is echt enorm.”

Het ziekenhuis heeft daarom een uitzendbureau ingeschakeld, maar ook daar is een tekort aan zorgpersoneel. Het Albert Schweitzer wil daarom ook samenwerken met verpleeghuizen zoals Het Parkhuis en Rivas. “De werkdruk op gezond personeel neemt enorm toe. We kunnen aan een aantal knoppen draaien: minder bedden in de kliniek zodat de zorgkwaliteit gewaarborgd blijft, niet-acute operaties afzeggen, en bedden vrijmaken door patiënten het laatste stukje revalidatie in een verpleegtehuis te laten doen.”

Het is de bedoeling dat zowel covid- als noncovid-patiënten worden uitgeplaatst naar verpleegtehuizen waar zij verdere zorg ontvangen tot ze naar huis kunnen. “Zij zijn daar heel creatief naar aan het kijken. In het ziekenhuis houden we op die manier voldoende bedden vrij: als we de hulp van verpleeghuizen niet hadden gehad, dan was het hier twee keer zo druk geweest."

Opschalen en overplaatsen

Het ziekenhuis kondigde twee weken geleden aan op te schalen naar fase 3, waarbij er capaciteit is voor 3 coronapatiënten op de IC en 9 op de afdeling. In de praktijk draait het Albert Schweitzer nu echter al langere tijd op fase 5, wat 6 IC-bedden en 35 bedden op de covid-afdelingen inhoudt. Dat is omdat het aantal besmettingen in onze regio harder stijgt dan in de rest van het land.

Toch is de druk op de zorg nog te overzien, zegt van der Meer. “We dachten deze week een derde corona-afdeling te moeten openen, maar dat is nog niet nodig. We kunnen binnen 48 uur opschalen, maar dankzij de samenwerking met verpleeghuizen en overplaatsing naar andere ziekenhuizen redden we het tot nu toe.”

Van der Meer geeft aan dat de overplaatsingen een stuk gestroomlijnder gaan dan een aantal weken terug. “Maar als het aantal patiënten blijft toenemen zitten andere ziekenhuizen ook vol, en dan kunnen die niemand meer van ons overnemen.” Momenteel plaatst onze regio 20 tot 25 covidpatiënten per dag over naar een andere regio. “Patiënten vinden dat pijnlijk, maar we bespreken het goed en ze hebben ook echt wel begrip voor de situatie.”

Personeel gezocht

Hoe zit het met de moraal onder het personeel? “Die is goed, al merk ik zowel in het ziekenhuis zelf als in de maatschappij dat er veel vermoeidheid is. Ik heb tegen iedereen gezegd: ‘het wordt een marathon.’ We moeten voor onszelf en de patiënten blijven zorgen.”

Van der Meer verwacht dat zowel het aantal patiënten als zieke personeelsleden nog wel even blijft groeien de komenden maanden. “Daarom roep ik iedereen op met een achtergrond in de zorg zich bij het ziekenhuis te melden: Kom werken als je kan.”

Lees ook

FC Dordrecht kan domper met veel moeite relativeren: 'Ongelofelijk seizoen'

De promotiedroom van FC Dordrecht is zaterdag op pijnlijke wijze uiteen gespat. De 0-1 nederlaag teg...

Seizoen FC Dordrecht eindigt in mineur: FC Emmen slaat in de slotfase toe

De nacompetitie is voor FC Dordrecht vroeger dan gehoopt ten einde gekomen. FC Emmen sloeg zaterdagm...

Bijzondere programmering met Pinksteren op TV Dordrecht

Dit Pinksterweekend zijn er twee bijzondere concerten en een ruime vooruitblik op Dordt in Stoom te ...

Zaterdag in Studio De Witt: 60 jaar migratie vanuit Turkije en 30 jaar de Biesbosch

Bibliotheekdirecteur Ankie Kesseler schuift aan in radioprogramma Studio De Witt. De bieb bestaat na...

Manuel (15) en Araceli (16) helpen bewusteloze man op straat en missen eindexamen: 'Helden zijn het'

Als Manuel donderdag op zijn fiets onderweg is om zijn eindexamen Nederlands te maken, ziet hij plot...

Lessen uit de geschiedenis: eerste stoomlezing met Maarten van Rossem

Stoomtreinen, boten en oude ambachten: alles aan Dordt in Stoom neemt je mee in het verleden. Toch ...