Dordrecht, Netherlands

Ziekenhuizen bundelen kennis prostaatkanker

Zeven ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland gaan de prostaatzorg concentreren om de kwaliteit van de zorg voor patiënten met prostaatkanker verder te bevorderen. Daarvoor opent op 1 september de Anser-prostaatoperatiekliniek in Rotterdam. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is een van de deelnemende ziekenhuizen.
Leo Roubos | 8 juni 2018 17:55 | Aangepast op 8 juni 2018 17:55
Er bestaan voor prostaatkanker uiteenlopende behandelingen. De diagnostiek, behandelingen en nazorg worden binnen een Anser-prostaatcentrum (gevestigd in elk aangesloten ziekenhuis) door gespecialiseerde multidisciplinaire teams uitgevoerd. De Anser-prostaatcentra kunnen de unieke bestralingstechnieken, zoals Cyberknife, aanbieden. Patiënten kunnen voor een groot deel van de diagnostiek en de behandeling dus dichtbij huis terecht.

Wanneer de patiënt een operatie moet ondergaan, wordt hij doorverwezen naar de Anser-prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In de kliniek werken de meest ervaren operateurs op het gebied van prostaatzorg samen. Ook worden urologen voor prostaatzorg in het netwerk opgeleid.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis hanteerde deze werkwijze met operaties in Rotterdam al vele jaren samen met het Maasstad Ziekenhuis, dus in dit opzicht verandert er niets voor patiënten uit de Drechtsteden.

Per 1 januari 2019 gelden strengere volumenormen voor prostaatverwijderingen. Elk ziekenhuis moet dan minimaal honderd operaties per jaar verrichten. Anser-operateurs verrichten jaarlijks individueel ten minste 150 ingrepen. Naar verwachting wordt de Anser-prostaatoperatiekliniek de grootste kliniek van Nederland in haar soort met circa duizend operaties op jaarbasis. Dat is meer dan een derde van het totaal aantal prostaatoperaties in Nederland.

De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser-prostaatnetwerk zijn Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum, LUMC, Maasstad Ziekenhuis en OLVG.

Lees ook

Creatief zijn en positief blijven: zo houden deze ondernemers hun zaak open in de lockdown

De coronacrisis is voor veel ondernemers om moedeloos van te worden. In de harde lockdown hebben vee...

Natascha (47) nam voor ze stierf in het ziekenhuis afscheid van haar paard: dit is het verhaal achter het ontroerende filmpje

De kwetsbare vrouw in het ziekenhuisbed en het stoere zwarte Friese paard die zijn neus tegen haar g...

Dit zijn de (iets soepelere) maatregelen en adviezen tijdens de kerstdagen

In de persconferentie van zaterdag 18 november werd een harde lockdown afgekondigd. Mensen mogen nie...

RTV Dordrecht blikt terug

2021 was een bijzonder jaar, dat vooral in het teken stond van corona, zo leek het. Maar er gebeurde...

Daders moeten betalen voor letselschade hulpverleners

Een kopstoot, klappen en schoppen; twee handhavers kregen hier tijdens hun dienst op maandag mee te ...

Landbouwwerktuigen krijgen een kenteken

Alle landbouwwerktuigen moeten per 1 juli 2022 in bezit zijn van een kentekenplaat. Oorspronkelijk l...