Dordrecht, Netherlands

Ziekenhuizen bundelen kennis prostaatkanker

Zeven ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland gaan de prostaatzorg concentreren om de kwaliteit van de zorg voor patiënten met prostaatkanker verder te bevorderen. Daarvoor opent op 1 september de Anser-prostaatoperatiekliniek in Rotterdam. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is een van de deelnemende ziekenhuizen.
Leo Roubos | 8 juni 2018 17:55 | Aangepast op 8 juni 2018 17:55
Er bestaan voor prostaatkanker uiteenlopende behandelingen. De diagnostiek, behandelingen en nazorg worden binnen een Anser-prostaatcentrum (gevestigd in elk aangesloten ziekenhuis) door gespecialiseerde multidisciplinaire teams uitgevoerd. De Anser-prostaatcentra kunnen de unieke bestralingstechnieken, zoals Cyberknife, aanbieden. Patiënten kunnen voor een groot deel van de diagnostiek en de behandeling dus dichtbij huis terecht.

Wanneer de patiënt een operatie moet ondergaan, wordt hij doorverwezen naar de Anser-prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In de kliniek werken de meest ervaren operateurs op het gebied van prostaatzorg samen. Ook worden urologen voor prostaatzorg in het netwerk opgeleid.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis hanteerde deze werkwijze met operaties in Rotterdam al vele jaren samen met het Maasstad Ziekenhuis, dus in dit opzicht verandert er niets voor patiënten uit de Drechtsteden.

Per 1 januari 2019 gelden strengere volumenormen voor prostaatverwijderingen. Elk ziekenhuis moet dan minimaal honderd operaties per jaar verrichten. Anser-operateurs verrichten jaarlijks individueel ten minste 150 ingrepen. Naar verwachting wordt de Anser-prostaatoperatiekliniek de grootste kliniek van Nederland in haar soort met circa duizend operaties op jaarbasis. Dat is meer dan een derde van het totaal aantal prostaatoperaties in Nederland.

De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser-prostaatnetwerk zijn Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum, LUMC, Maasstad Ziekenhuis en OLVG.

Lees ook

Verdachte vrouw (39) twee weken langer vast na neersteken drie kinderen en man

De 39-jarige vrouw die wordt verdacht van het neersteken van drie jonge kinderen en een man (53) in...

Niet opgehaald afval grote kater na Big Rivers

Muziekfestival Big Rivers wat afgelopen weekend in Dordrecht een topfeest is geweest, heeft een tege...

Meegalmen vanaf de bank! Nagenieten van Ameezing

Vanaf de eerste klanken van het toepasselijke 'Let me entertain you' zat de sfeer er goed in, blijkt...

Veel dierencrematoria verhogen kosten onder het mom van gestegen energieprijzen: ‘Het gaat niet meer om de liefde voor dieren’

In eerste instantie heeft ze weinig tijd: “Ik moet nu weg om een hond op te halen in Rotterdam. Ja...

Zaterdag bij TV Dordrecht: Wantijpop 3voor12 Muziekkiosk special deel 2

Weet je het nog, Wantijpop? Na een paar jaar afwezigheid kon iedereen eind juni weer genieten in het...

Drukke dagen voor de hulpdiensten: auto over de kop, brand in vrachtwagen

Even schrikken voor een vrachtwagenchauffeur maandagmiddag. Toen hij bushokjes aan het inladen was o...