Er bestaan voor prostaatkanker uiteenlopende behandelingen. De diagnostiek, behandelingen en nazorg worden binnen een Anser-prostaatcentrum (gevestigd in elk aangesloten ziekenhuis) door gespecialiseerde multidisciplinaire teams uitgevoerd. De Anser-prostaatcentra kunnen de unieke bestralingstechnieken, zoals Cyberknife, aanbieden. Patiënten kunnen voor een groot deel van de diagnostiek en de behandeling dus dichtbij huis terecht.
Wanneer de patiënt een operatie moet ondergaan, wordt hij doorverwezen naar de Anser-prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In de kliniek werken de meest ervaren operateurs op het gebied van prostaatzorg samen. Ook worden urologen voor prostaatzorg in het netwerk opgeleid.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis hanteerde deze werkwijze met operaties in Rotterdam al vele jaren samen met het Maasstad Ziekenhuis, dus in dit opzicht verandert er niets voor patiënten uit de Drechtsteden.
Per 1 januari 2019 gelden strengere volumenormen voor prostaatverwijderingen. Elk ziekenhuis moet dan minimaal honderd operaties per jaar verrichten. Anser-operateurs verrichten jaarlijks individueel ten minste 150 ingrepen. Naar verwachting wordt de Anser-prostaatoperatiekliniek de grootste kliniek van Nederland in haar soort met circa duizend operaties op jaarbasis. Dat is meer dan een derde van het totaal aantal prostaatoperaties in Nederland.
De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser-prostaatnetwerk zijn Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum, LUMC, Maasstad Ziekenhuis en OLVG.