Dordrecht, Netherlands

Ziekenhuizen bundelen kennis prostaatkanker

Zeven ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland gaan de prostaatzorg concentreren om de kwaliteit van de zorg voor patiënten met prostaatkanker verder te bevorderen. Daarvoor opent op 1 september de Anser-prostaatoperatiekliniek in Rotterdam. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is een van de deelnemende ziekenhuizen.
Leo Roubos | 8 juni 2018 17:55 | Aangepast op 8 juni 2018 17:55
Er bestaan voor prostaatkanker uiteenlopende behandelingen. De diagnostiek, behandelingen en nazorg worden binnen een Anser-prostaatcentrum (gevestigd in elk aangesloten ziekenhuis) door gespecialiseerde multidisciplinaire teams uitgevoerd. De Anser-prostaatcentra kunnen de unieke bestralingstechnieken, zoals Cyberknife, aanbieden. Patiënten kunnen voor een groot deel van de diagnostiek en de behandeling dus dichtbij huis terecht.

Wanneer de patiënt een operatie moet ondergaan, wordt hij doorverwezen naar de Anser-prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In de kliniek werken de meest ervaren operateurs op het gebied van prostaatzorg samen. Ook worden urologen voor prostaatzorg in het netwerk opgeleid.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis hanteerde deze werkwijze met operaties in Rotterdam al vele jaren samen met het Maasstad Ziekenhuis, dus in dit opzicht verandert er niets voor patiënten uit de Drechtsteden.

Per 1 januari 2019 gelden strengere volumenormen voor prostaatverwijderingen. Elk ziekenhuis moet dan minimaal honderd operaties per jaar verrichten. Anser-operateurs verrichten jaarlijks individueel ten minste 150 ingrepen. Naar verwachting wordt de Anser-prostaatoperatiekliniek de grootste kliniek van Nederland in haar soort met circa duizend operaties op jaarbasis. Dat is meer dan een derde van het totaal aantal prostaatoperaties in Nederland.

De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser-prostaatnetwerk zijn Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum, LUMC, Maasstad Ziekenhuis en OLVG.

Lees ook

FC Dordrecht blijft in de subtop na knappe zege op Roda JC

FC Dordrecht is vrijdagavond tegen Roda JC op knappe wijze met de zege aan de haal gegaan: 2-0. René...

Zaterdag in Studio De Witt: kunstproject, John Stoel en fileleed in de binnenstad

Ook deze zaterdag passeren weer allerlei onderwerpen de revue in Studio De Witt. Van het fileleed in...

Gemeente in gesprek met ontevreden ondernemers Statenplein

De aangekondigde plannen van de gemeente om de weekmarkt te verplaatsen van het Statenplein naar het...

Ambulance en brandweer rukken uit voor auto die op boom knalt

Op de Jan Vethkade in Krispijn is donderdagavond omstreeks 9 uur een auto uit de bocht gevlogen. De ...

Opnieuw winteropvang dak- en thuislozen op Halmaheiraplein

Voor het tweede jaar op rij is er een extra winteropvang geopend voor dak- en thuislozen door het Le...

Nieuwe kademuur voor Aardappelmarkt

Met een officiële handeling door de Dordtse wethouder Rik van der Linden is deze week gestart met he...