Dordrecht, Netherlands

Aquarobics en reumazwemmen: “Ze komen weer als herboren het water uit”

De Recreatie Sport Vereniging Dordrecht & Omstreken organiseert wekelijks in groepsverband sporten op maat. De doelgroep bestaat uit 50-plussers, diabetespatiënten en mensen met hart- en vaataandoeningen, maar nu ook reumapatiënten. En nu zijn de wekelijkse reumazwem-momenten dus weer terug van weggeweest, al doen er nu ook niet-reumapatiënten mee.
Trevyn van Houwelingen | 17 januari 2023 11:09 | Aangepast op 17 januari 2023 11:09
Toen vorig jaar bekend werd dat de Reuma Patiëntenvereniging stopte met het organiseren van reumazwemmen, wegens het uitblijven van subsiside, ging er bij Monique Hoorn van de Recreatie en Sportvereniging D&O een lampje branden. Monique, die zelf ook graag zwemt en secretaris is bij de recreatievereniging, pakte de telefoon op en belde met de RPV. Van het één kwam het ander en nu organiseert RSV D&O de zwemmomenten, donderdagavond was de eerste editie in het zwembad van Optisport.

Anneke van Bezooijen is al dertig jaar begeleidster van aquarobics. Zij gaf de lessen vroeger voor de RPV en stapte mee over naar RSV D&O. In een interview met RTV Dordrecht geeft ze aan blij te zijn dat het zwemmen wel door gaat: “Het is ontzettend fijn dat we door kunnen gaan met bij RSV, vooral de patiënten zijn er heel blij mee.” En dat is niet gek, voor de meeste reumapatiënten zijn oefeningen in het water de beste optie om fit te blijven. Door een gebrek aan tegendruk in het water zijn bewegingen die normaal niet zouden gaan opeens toch mogelijk. Volgens van Bezooijen komen deelnemers menig maal zelfs als herboren uit het water.
Bij aquarobics maken de deelnemers onder andere gebruik van schuimgewichten RTV Dordrecht
Naast de zwemlessen organiseren de vrijwilligers van RSV D&O nog een aantal andere sportmomenten in de week. Deelnemers kunnen ook zaalsporten onder leiding van een fysiotherapeut en op dinsdagochtenden is er de mogelijkheid om in Papendrecht te fitnessen.
Geïnteresseerden kunnen mailen naar rsv41deno@gmail.com, onder vermelding van de eigen naam en leeftijd. Daarna neemt de RSV D&O contact op. De contributie bestaat momenteel uit 14 euro per maand voor veertig weken per jaar één keer per week sporten. De kosten kunnen helaas niet worden gedeclareerd bij een zorgverzekeraar.

Bekijk hieronder onze reportage

Lees meer over:

Optisport|RSVD&O|Reuma|Aquarobics|

Lees ook

De Sportboulevard renoveert en verduurzaamt, maar waarvoor eigenlijk?

De Sportboulevard zit in een lastige periode door hoge energieprijzen en een gebrek aan topsporteven...

Gaan we meer betalen om te sporten? Optisport met de handen in het haar

Stijgende energieprijzen, je kan er niet meer omheen. Hoewel het voor huishoudens een hele opgave is...

Reuma inspiratie avond bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis

Benieuwd naar het laatste nieuws op het gebied van behandelingen voor reuma? Voor mensen met reumat...

‘Iedereen moet een ABC-diploma halen’; Zwemonderwijs in Dordrecht

Niet alle zwemleraren hebben een diploma op zak om zwemles te mogen geven, zwemdiploma's zijn niet o...