Offerfeest in coronatijd, bidden op 1,5 meter afstand met mondkapje op

31 juli 2020 12:01

Het Offerfeest is vrijdagochtend begonnen. De Veiligheidsheidsregio Zuid-Holland-Zuid riep deze week op om op een kleinschalige manier het Islamitische feest te vieren. In onder andere de Ayasofya Moskee op de staart ging het feest vrijdagmorgen van start met een ochtendgebed en uitzonderlijke maatregelen.

foto en tekst: Jordy Nijenhuis

Vrijdagochtend kwamen in alle vroegte zo’n 150 mensen bidden. “Het is anders dan anders, normaal bidden wij binnen, maar daar is te weinig ruimte voor. Donderdagmiddag hebben we met ons team stickers op het parkeerterrein geplakt, zodat de mensen weten waar ze hun gebedskleed kunnen neerleggen,” aldus Mansum Kolkilic, vice-voorzitter van de Moskee.

Temperatuur meten
De organisatie heeft allerlei maatregelen genomen. Op het terrein gelden de regels van het RIVM, maar ook moet iedereen een mondkapje dragen. Bij iedereen die komt bidden wordt de temperatuur gemeten en iedereen moet een eigen kleed meenemen om op te bidden.

Volgens de Turkse Erdem is het heel bijzonder dat dit feest toch nog gevierd kan worden, maar het is ook lastig. “Normaal gesproken ga ik langs familie bijvoorbeeld bij opa’s en oma’s en oom’s en tante’s. Nu ga ik alleen naar mijn ouders en broers. Om opa en oma te beschermen kom ik niet bij ze langs, en dat is moeilijk. Ik geef heel veel om ze en ik wil ze omhelzen en samen eten, maar dat kan niet.”

Anderhalve meter
Tijdens het eerste gebed vrijdagochtend hield iedereen zich, volgens Kolkilic goed aan de regels. Op het eind moest zo nu en dan gewezen worden op het houden van afstand, maar echte problemen waren er niet.

Het offerfeest is een van de belangrijkste feesten voor moslims. Tijdens het feest wordt het offer van de profeet Ibrahim herdacht die zijn zoon wilde offeren voor Allah. Vlak voor het uitvoeren van die offer, werd de zoon door Allah vervangen voor een ram, die werd in plaats van de jongen geslacht. Tijdens het feest wordt per gezin een dier ritueel geslacht om de daad van Allah te eren

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)