Dordrecht, Netherlands

Oproep voor meldpunt jeugdhulp: 'Mensen wisten er niets vanaf'

Er komen steeds meer verhalen naar buiten van mensen die door de mogelijke inkomenstoets voor de Persoonsgebonden Budgetten (PGB) in de problemen zijn gekomen. Reden voor raadslid Nijhof (Beter voor Dordt) om opnieuw te pleiten voor een meldpunt.
Stephanie Roggekamp | 16 juli 2021 13:46 | Aangepast op 16 juli 2021 13:46
"Er moet een grotere oproep komen, zodat mensen zich op een bepaalde plek kunnen melden" zegt raadslid Nijhof. Volgens haar is het woordje ´mogelijk´ bij de inkomenstoets niet nodig, want ze weet het zeker: "Er is een inkomenstoets toegepast in Dordrecht. Ik heb al met verschillende gedupeerde gezinnen uit Dordrecht gesproken."


Gesprek met ouders

Voor Nijhof is het vooral belangrijk dat mensen nu moet weten waar ze zich kunnen melden. Zelf heeft ze namelijk een aantal ouders gesproken met de vraag waarom ze zich niet hebben gemeld bij het meldpunt: "Ze wisten niets van het meldpunt."

Onafhankelijkheid is belangrijk

Al een aantal jaren is er vanuit de gemeente een ´Advies- en Meldpunt Jeugd Dordrecht´. Volgens wethouder Van der Linden kan je dan een heel nieuw meldpunt gaan oprichten, maar dat is niet nodig volgens hem. "We hebben er al een en het is belangrijk om dat onafhankelijk te doen. Want soms denken mensen: 'klopt dit wel?' Maar goed," vervolgt Van der Linden. "We hebben geen inkomenstoets, dus die wordt ook niet toegepast."

Geen meldingen inkomenstoetsing

Bij dat huidige meldpunt komen dagelijks meldingen binnen over allerlei jeugdkwesties. "We krijgen ook meldingen binnen dat iemand geen PGB toegewezen heeft gekregen," zegt Anke-Elze de Jong-Rietstap. Zij beheert nu samen met een collega het meldpunt. "Maar, ik moet wel eerlijk toegeven dat er bij het meldpunt geen meldingen zijn binnengekomen over de inkomenstoetsing. Dat wil overigens niet zeggen dat ze er niet zijn."

Daarom roept De Jong-Rietstap op: "Mochten ouders ons niet kennen en ze hebben problemen, meld het dan alsjeblieft. Wellicht kunnen we jullie adviseren." Raadslid Nijhof: "We moeten nu gaan kijken wat de schade is en mensen oproepen die dit betreft. Vervolgens moeten we de onderzoeken die hier aan ten grondslag liggen, overdoen."

Lees ook

Ex-BVD'ers gaan verkiezingen in als 'Op Ons Eiland': 'Iedereen telt mee'

Dordtenaren die in maart stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen kiezen uit nóg een nieuwe...

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...

Geen nieuwjaarsreceptie van de gemeente, wel pubquiz voor raadsleden

Ook dit jaar gaan de deuren van het Stadhuis niet open vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. D...

Inzamelactie in Grote Kerk: schoenen voor Griekse vluchtelingenkampen

Toevallig nog kinderschoenen liggen waar je graag vanaf wil? Die kan je inleveren bij de Grote Kerk ...

Karim bakt oliebollen voor minima en horeca: 'Uit de hand gelopen hobby'

Overal in onze regio zien we ze op oudjaarsdag: oliebollenbakkers. Karim uit Zwijndrecht bakt ze voo...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...