Platform Dordtse Kerken: "Zing Wilhelmus"

23 april 2020 10:08

Voor de eerste keer in 75 jaar zal er geen speciale bezinningsbijeenkomst zijn op 4 mei in het uur voor de dodenherdenking op het Sumatraplein in Dordrecht. Dat meldt het Plaform Dordtse Kerken. Vanwege de corona-maatregelen is het niet mogelijk een dienst te organiseren.

Het platform roept kerken daarom op om 3 mei tijdens de online dienst stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog.
Dat kan onder meer door het zingen van psalm 43. De Dordtse verzetsheld Leendert Keesmaat zou dat hebben uitgesproken toen hij werd weggevoerd om door de Duitsers geëxecuteerd te worden op de Waalsdorpersvlakte in 1941.

Volkslied

Naast de oproep om psalm 43 op te nemen in de liturgie, vraagt het Platform Dordtse Kerken ook om het volkslied te zingen. "Het was verboden om dat in de oorlog in het openbaar te zingen", licht dominee Vogel toe. "Het getuigt juist nu van kracht, dat we het allemaal laten klinken in onze online diensten op internet. Dordrecht laat zo ook zien de stad te zijn van vrijheid van geloof en geweten."

Licht voor Dordt

,,Het is heel verdrietig dat juist in het jaar dat we stil mogen staan bij 75 jaar bevrijding van ons land de bijzondere herdenking om begrijpelijke redenen voor de eerste keer niet door kan gaan", zegt voorzitter van het Platform Dordtse Kerken Hans Berrevoets. We zijn daarom op zoek gegaan naar nieuwe wegen om toch voor een licht voor Dordt te zorgen in deze uitzonderlijke tijd."

In het TV Programma Licht voor Dordt dat door de kerken gezamenlijk wordt gemaakt zal er aandacht zijn voor herdenken. De uitzending is vanaf zondag 3 mei te zien op RTV Dordrecht.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)