Sporten en winkelen kan weer, horeca blijft dicht

14 januari 2022 19:31

Winkels gaan weer open, net als de sportscholen en het onderwijs. Dat hebben Minister President Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers vrijdagavond bekend gemaakt tijdens een vernieuwde coronapersconferentie. De horeca blijft gesloten tot zeker 25 januari.

Winkels mogen vanaf zaterdag weer open tot 17:00 uur. Er hoeft in tegenstelling tot wat eerder verwacht werd niet vooraf een afspraak gemaakt te worden om te shoppen. Klanten moeten zich wel blijven houden aan de anderhalve meter afstand en er moet een mondkapje gedragen worden. Winkels mogen op basis van de grootte van de winkel een maximum aantal klanten ontvangen.

Het mbo, hbo en de universiteiten kunnen weer ook weer open. Rutte noemt het belangrijk ‘want vooral jongeren krijgen te maken met mentale problemen door de sluiting van het onderwijs.’ Voor het mbo geldt een maximaal aantal aanwezigen van 75 personen. Voor het onderwijs geldt een mondkapjesplicht in de wandelgangen.

Sport en contactberoepen
Alle sportactiviteiten zowel binnen en buiten zijn weer mogelijk. Bij de binnensport moet men vanaf 18 jaar een geldige QR-code tonen. Publiek is tijdens sportgelegenheden nog niet toegestaan.

Een bezoek aan de kapper, nagelstilisten en alle andere zogenoemde contactberoepen is vanaf zaterdag weer mogelijk. Net als bij de winkels, mogen de contactberoepen maximaal één persoon per vijf vierkante meter ontvangen. Ook hier is een mondkapje dragen verplicht.

Mondkapjesadvies aangepast
Tijdens de persconferentie werd een nieuw mondkapjesadvies gepresenteerd. Overal, dus ook buiten, wordt het dragen van een mondkapje geadviseerd als daar niet voldoende afstand gehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan winkelstraten of markten, maar ook op de werkvloer. Het dragen van een stoffen mondkapje is niet meer voldoende. Zorgminister Kuipers dringt aan op een medisch mondkapje.

Quarantaine wijzigt

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2022 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)