Stoptober halverwege: "Roken is een gewoonte, geen behoefte"

14 oktober 2021 17:30

Het is  half oktober, en dat betekent dat Stoptober alweer op de helft is. Onze verslaggever Dennis Koorevaar doet mee aan deze landelijke uitdaging om te stoppen met roken, en ook hij is nu een goede twee weken op weg. Dennis spreekt daarom Lex Peeters, die mensen coacht bij het stoppen met roken.

"Mensen die bij mij binnenkomen hebben zelf de stap gezet om te stoppen met roken. Om te stoppen met roken heb je intrinsieke motivatie nodig. En je moet een behoorlijke inspanning willen leveren om stoppen, maar vooral om het vol te houden," vertelt Lex. Ook moeten mensen hun mindset veranderen, zegt hij. Zo kan iemand tegen je zeggen dat je moet stoppen met roken, maar als je er zelf van overtuigd ben dat je het kunt, dan ga je het ook geloven.


"Cold turkey stoppen heeft 5% slagingskans. Maar tegenwoordig kun je ook allerlei methodes kiezen als hulpmiddel. Toch zal je het vooral zelf moeten doen. Stoppen met roken is namelijk een gedragsverandering." Er zijn een aantal hulpmiddelen om het roken ver uit je buurt te houden. Lex geeft dan ook aan dat het belangrijk is om de manier te pakken die het best bij je past. En probeer niet te stoppen op het verkeerde moment: "Niemand heeft zin om meerdere keren op z'n gezicht te gaan. Na een aantal pogingen krijgen mensen minder vertrouwen in zichzelf."

Geen verslaving, maar gewoonte
Roken is geen verslaving, maar een gewoonte. Dat heb ik mijzelf altijd doen laten geloven. Lex is dat met mij eens: "Uitgezocht is dat de lichamelijke verslaving maar 3 sigaretten is. Je dénkt voornamelijk dat je moet roken." Peeters neemt mij mee in een voorbeeld: "Stel, je zit op de bank en je gaat buiten even roken omdat je dat nooit binnen doet. Je loopt naar boven om een trui te pakken, maar ziet dan dat je het bed nog moet verschonen. De gedachte aan een sigaret ben je dan opeens kwijt." Met andere woorden, roken is dus geen heel nodige behoefte. "Het is anders als je naar de wc moet. De drang om naar het toilet te gaan, gaat niet weg. De drang om te roken wel."

Regie over eigen leven terug
Veel mensen vallen terug in het roken als ze stress hebben. Volgens Lex zijn die momenten te voorkomen. "Stress krijg je van dingen die je moet doen en niet leuk vindt. En als je het idee hebt dat je niet meer mág roken, wordt er iets van je afgepakt. Als je dus vindt dat je niet meer hóeft te roken, hou je het gevoel dat je de regie in handen hebt."

Ook is dat ene sigaretje in het weekend gevaarlijk, zegt Lex. Je ziet vaak dat mensen dan juist weer beginnen, en zelfs meer gaan roken omdat ze willen inhalen: "Roken is een orale bezigheid. Kauwgom is een goed alternatief, maar je zou ook gewoon eens een keer goed adem kunnen halen. Mensen vluchten ook in snoepen of meer eten. Je smaak en geur komt terug, dus ben je geneigd meer te eten."

Veranderen van gewoontes
Als laatste tip geeft Lex om je gewoontes te veranderen. Dus nam je na het opstaan eerst een bak koffie met een sigaretje? "Sta dan iets later op. Kijk na het eten nog even tv voordat je opstaat om vervolgens naar buiten te gaan. Je verzet je gedachten, en begint bijvoorbeeld meteen aan de afwas."

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)