Dordrecht, Netherlands

Stoptober halverwege: "Roken is een gewoonte, geen behoefte"

Het is  half oktober, en dat betekent dat Stoptober alweer op de helft is. Onze verslaggever Dennis Koorevaar doet mee aan deze landelijke uitdaging om te stoppen met roken, en ook hij is nu een goede twee weken op weg. Dennis spreekt daarom Lex Peeters, die mensen coacht bij het stoppen met roken.
Vivian Rutte | 14 oktober 2021 17:30 | Aangepast op 14 oktober 2021 17:30
"Mensen die bij mij binnenkomen hebben zelf de stap gezet om te stoppen met roken. Om te stoppen met roken heb je intrinsieke motivatie nodig. En je moet een behoorlijke inspanning willen leveren om stoppen, maar vooral om het vol te houden," vertelt Lex. Ook moeten mensen hun mindset veranderen, zegt hij. Zo kan iemand tegen je zeggen dat je moet stoppen met roken, maar als je er zelf van overtuigd ben dat je het kunt, dan ga je het ook geloven.


"Cold turkey stoppen heeft 5% slagingskans. Maar tegenwoordig kun je ook allerlei methodes kiezen als hulpmiddel. Toch zal je het vooral zelf moeten doen. Stoppen met roken is namelijk een gedragsverandering." Er zijn een aantal hulpmiddelen om het roken ver uit je buurt te houden. Lex geeft dan ook aan dat het belangrijk is om de manier te pakken die het best bij je past. En probeer niet te stoppen op het verkeerde moment: "Niemand heeft zin om meerdere keren op z'n gezicht te gaan. Na een aantal pogingen krijgen mensen minder vertrouwen in zichzelf."

Geen verslaving, maar gewoonte

Roken is geen verslaving, maar een gewoonte. Dat heb ik mijzelf altijd doen laten geloven. Lex is dat met mij eens: "Uitgezocht is dat de lichamelijke verslaving maar 3 sigaretten is. Je dénkt voornamelijk dat je moet roken." Peeters neemt mij mee in een voorbeeld: "Stel, je zit op de bank en je gaat buiten even roken omdat je dat nooit binnen doet. Je loopt naar boven om een trui te pakken, maar ziet dan dat je het bed nog moet verschonen. De gedachte aan een sigaret ben je dan opeens kwijt." Met andere woorden, roken is dus geen heel nodige behoefte. "Het is anders als je naar de wc moet. De drang om naar het toilet te gaan, gaat niet weg. De drang om te roken wel."

Regie over eigen leven terug

Veel mensen vallen terug in het roken als ze stress hebben. Volgens Lex zijn die momenten te voorkomen. "Stress krijg je van dingen die je moet doen en niet leuk vindt. En als je het idee hebt dat je niet meer mág roken, wordt er iets van je afgepakt. Als je dus vindt dat je niet meer hóeft te roken, hou je het gevoel dat je de regie in handen hebt."

Ook is dat ene sigaretje in het weekend gevaarlijk, zegt Lex. Je ziet vaak dat mensen dan juist weer beginnen, en zelfs meer gaan roken omdat ze willen inhalen: "Roken is een orale bezigheid. Kauwgom is een goed alternatief, maar je zou ook gewoon eens een keer goed adem kunnen halen. Mensen vluchten ook in snoepen of meer eten. Je smaak en geur komt terug, dus ben je geneigd meer te eten."

Veranderen van gewoontes

Als laatste tip geeft Lex om je gewoontes te veranderen. Dus nam je na het opstaan eerst een bak koffie met een sigaretje? "Sta dan iets later op. Kijk na het eten nog even tv voordat je opstaat om vervolgens naar buiten te gaan. Je verzet je gedachten, en begint bijvoorbeeld meteen aan de afwas."

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Brandweer rukt uit voor broei op schip in Dordtse haven

In een partij verhakseld schroot op een duwboot in de Dordtse Wilhelminahaven is woensdag broei onts...

Ruimte voor rolstoelers en ‘prikkelarme zone’ tijdens Tour de France Femmes

Er komt een speciale plek voor mensen in een rolstoel bij de etappestart van de Tour de France Femme...

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Einde aan lange soap: eerste paal van nieuwbouw VV Dubbeldam de grond in

De eerste paal van het nieuwe clubgebouw van VV Dubbeldam staat eindelijk in de grond. Na jarenlange...

Zwijndrechtse Filmclub Cine’67 wint regionaal filmfestival

De Zwijndrechtse Filmclub Cine’67 heeft met de film “De Buitenplaats” de eerste prijs veroverd op he...

Leon Anink geïnstalleerd als burgemeester van Zwijndrecht

Zwijndrecht heeft een nieuwe burgemeester. Tijdens een buitengewone raadsvergadering legde Leon Anin...