Vleermuizentoren moet hervatting sloop Refaja mogelijk maken

30 juni 2020 10:07

De sloop van het oude Refaja-ziekenhuis gaat in augustus verder. De ontmanteling van het terrein werd in het najaar van 2019 stilgelegd omdat 100 vleermuizen zich in de gebouwen gevestigd hadden.

Het bedrijf ABB uit Sliedrecht, dat verantwoordelijk is voor de sloop van het ziekenhuis en de zusterflat, heeft sindsdien verschillende maatregelen genomen om de vleermuizen te verhuizen. “We hebben een vleermuizentoren gebouwd, die blijft daar permanent”, vertelt Jan Dekker van ABB.

“En we hebben ook allemaal grote kasten opgehangen, daarvoor hebben we ook een ontheffing gekregen. Hierdoor verwachten we begin augustus weer te kunnen starten.”

De dieren zijn beschermd en mogen niet gestoord worden. “Het is nu nog de gevoelige periode van de vleermuizen. We monitoren hun gedrag en aanwezigheid continue met ecologen. Je moet ervoor zorgen dat de jongen van vleermuizen, als die geboren zijn, eerst groot genoeg zijn en gaan uitvliegen.”

Volgens Dekker is het vrij zeker dat er in augustus daadwerkelijk weer gesloopt kan worden. “We mogen dan in overleg met de ecoloog voorzichtig aan weer gaan slopen. Zodat de vleermuizen die zelf nog niet weggegaan zijn, wij ze door de werkzaamheden zachtjes aan dwingen toch te verplaatsen. Daarna kunnen we de sloop van het ziekenhuis en zusterhuis weer echt oppakken.”

Het project komt door de uitstel van de sloop niet in gevaar, wel gaat het langer duren. In het gebied, dat omgedoopt is tot Amstelwijck Park, moeten ruim 200 woningen worden gebouwd.

Het is niet de eerste keer dat Dordrecht te maken krijgt met vleermuizen tijdens bouwwerkzaamheden. Bij de aanleg van Nieuw Land van Vlak moest een speciale vleermuiskast worden gebouwd, om de dieren die al in het gebied leefden, onderdak te bieden.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)