Vrijwilligers moeten Biesbosch afvalvrij krijgen

20 februari 2020 17:24

Blikjes, plastic, sandalen, de oevers van de Nieuwe Merwede liggen bezaaid met afval. Dat blijft achter nu het water weer zakt na de hoge standen van vorige week. Het vuil blijft haken achter prikkeldraad, meidoorns en andere struiken. Daarom worden er de komende weken op zaterdag opruimacties gehouden.

Voor de opruimacties is veel animo. Boswachter Jacques van der Neut wordt zelfs gebeld door mensen uit Deventer die graag willen helpen. “Komende zaterdag verwachten we 90 helpende handen. De belangstelling is enorm.”

Er ligt zoveel afval in het water dat het een onbegonnen zaak lijkt om op te ruimen. Toch heeft de boswachter de ervaring dat het opruimen zinvol is.

“Ik loop hier al een paar jaar als boswachter rond. Inmiddels weet ik dat je na hoogwater aan de bak moet. Dat hoort erbij, want je wilt toch als natuurpark een goede uitstraling hebben. Het zou wel mooi zijn als fabrikanten hun materialen op een bewustere manier gaan verpakken.”

Het opruimen is niet alleen vanuit esthetisch oogpunt nodig, als het afval blijft liggen is de schade voor de Biesbosch groot.

“Dan krijg je zogenaamde microplastic dat achter blijft in struiken. Dat wordt dan fragiel en dan waait het zo het water in. Dat krijgen vissen en vogels dan weer binnen met alle gevolgen van dien.”

Ondanks de honderden aanmeldingen, zijn extra handjes altijd welkom. Aanmelden voor de opruimactie kan via de website van Staatsbosbeheer.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)