Weekupdate Stoptober: Eerste week gestopt met roken

08 oktober 2021 09:47

Stoptober telt zijn achtste dag. Verslaggever Dennis Koorevaar is ook de uitdaging aangegaan: 28 dagen, en hopelijk langer, niet roken. Wij volgen hem tijdens zijn poging.

Het is precies een week geleden dat ik stopte met roken. Na een kleine terugval op de zaterdag ben ik nu sinds zondag volledig rook-vrij. Van te voren had ik niet gedacht dat het tot nu toe zo makkelijk zou zijn. Met de longarts heb ik het gehad over de gewoontes en de momenten wanneer ik rookte. Een van die momenten is bij de radio, op dinsdag- en donderdagavond. Voor en na het programma doe ik dan een sigaretje. Afgelopen week hield ik het bij een bak koffie.

Hoe langer ik gestopt ben, hoe meer ik het wil volhouden. Het zou jammer zijn als ik de moeilijke eerste paar dagen zou zijn doorgekomen en toch weer een peuk zou opsteken. De knop moest om. Dat zei ook de longarts van het Albert Schweitzer ziekenhuis, Wouter Blox. “Gestopt blijven is veel lastiger.”


Kauwgompje in plaats van sigaret
Na het eten is het ook een gewoonte om even buiten te gaan staan. Standaard ligt nu in de keuken een pakje kauwgom. Op het moment dat ik denk behoefte te hebben aan de sigaret, neem ik een kauwgompje. Dat geldt ook op werk. Op rustige dagen stond ik gerust ieder uur buiten. Ik neem nu niet ieder uur een kauwgompje, maar het is wel een goed alternatief.

Ziek worden willen we allemaal niet. Dat is ook een goede stimulans om te stoppen. Eerder had ik het idee al om te stoppen met roken. Dat weten ze ook op de redactie bij RTV Dordrecht. En ik heb dat zeker ook al vaker geprobeerd. Maar toch lukte het toen steeds niet. Ik was ook anti-roken. De mensen in mijn omgeving; vrienden, familie, waren ook erg verbaast toen ik begon met roken. Het was paste niet bij wie ik ben. Het werd tijd om mezelf weer te laten zien en roken hoort daar niet bij. ‘Doe nu gewoon je best om daar van af te blijven’, die gedachte helpt mij weer een stap in de goede richting.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)