Wie heeft de groenste tuin van Zwijndrecht en wint een wormenhotel?

21 juli 2021 13:00

Een wormenhotel. Dat is wat Nellie Slobbe won met haar tuin aan de Anjerstraat in Zwijndrecht. Voor het tweede jaar op rij houdt de gemeente de groenste tuin verkiezing en de prijs is opnieuw een wormenhotel. Dit jaar zit ze zelf in de jury. "Ik ga op heel veel elementen letten. Is er water in de tuin? Hoe zit het met het groen? Kunnen de insecten hun gang gaan? Is er plaats voor de vogels? Dat zijn wel belangrijke dingen."

"Zo'n groene tuin is voor iedereen gezond," vervolgt van Dongen. "We zien nog erg veel steen, omdat mensen denken dat een groene tuin erg veel werk is en dat hoeft echt niet altijd." Een paar tegels uit de tuin en een vlinderstruik planten zou bijvoorbeeld al een goed begin zijn. Ook Nellie hoopt dat meer mensen gaan letten of hun tuin groen genoeg is. 

De tuin van Nellie is "een oase van rust," volgens wethouder Jacqueline van Dongen. Met veel groen, water en ruimte voor insecten en vogels. "Op elk plekje dat ik iets kan zetten, zet ik groen zonder dat het teveel verwilderd," vertelt Nellie. Zo heeft zij bijvoorbeeld groen laten groeien op het dak van de schuur. Een zogenoemd sedumdak. "Het dak neemt water op en houdt de schuur erg koel. Er komen ook veel insecten op af." Daarnaast kent de tuin verschillende insectenhotels en dus sinds kort een wormenhotel.

"Het wormenhotel is een geweldig ding," vertelt Nellie als ze de grote kist laat zien. In de kist zitten twee verschillende soorten wormen die gft-afval opeten. "Maar ook koffieprut en zelfs eierschalen." De wormen composteren dit vervolgens en dit gebruikt Nellie dan weer voor in de tuin.

Mensen met een tuin, maar ook met een balkon, kunnen zich opgeven via de website van de gemeente Zwijndrecht.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)