Zeldzame steenuil uitgezet in de Biesbosch

10 juni 2021 10:14

Een bijzondere dag voor boswachter Harm Blom. In de Biesbosch was hij vorige week aanwezig bij het uitzetten van dieren die, nadat ze gewond waren geraakt, weer vrijgelaten werden in de natuur.

“Geloof me, dat is en blijft een bijzonder moment!,” vertelt Blom enthousiast. “De dieren krijgen echt een tweede kans. Sommige soorten die weer worden vrijgelaten zijn echt kwetsbaar en dan telt in feite elke vogel.”

En dat geldt zeker voor de jonge steenuil die vrijgelaten werd. Inmiddels zijn er niet heel veel meer van deze soort over in Nederland. Dit jonge dier werd liefdevol verzorgd door de medewerkers van het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert. “Ze hebben ‘m zelfs muizen leren vangen”, zegt Blom. Hij is onder de indruk van de passie en het vakmanschap van de medewerkers.


Natuurlijk habitat
Het uitzetten van dieren gebeurt een paar keer per jaar. “De opvanglocaties benaderen ons en samen met Staatsbosbeheer kijken we waar de dieren het beste losgelaten kunnen worden,” licht de boswachter toe. “Daarbij letten we op voldoende spreiding, maar kijken we ook naar de omgeving en naar welke soorten hier van nature leven. In de Biesbosch leven bijvoorbeeld geen edelherten, dassen of eekhoorns. Dus die zetten we hier ook niet uit. We willen de bestaande natuur niet verstoren.”

Deze keer werd er naast de steenuil onder meer ook een zwaan, een egel en zelfs een bever losgelaten. “De bever was gewond geraakt aan zijn staart, maar was weer helemaal opgeknapt.”

Bij het vrijlaten zijn in principe alleen een paar mensen aanwezig die bij de opvanglocaties werken, zoals die in Zundert, en de Egelopvang Papendrecht. Deze keer mochten ook de kinderen van boswachter Blom erbij zijn. “Ik heb ze een bijzondere biologieles kunnen meegeven”, zegt hij trots. “Bij het vrijlaten staan we achter de hokjes en alle dieren vlogen, kropen of renden de vrije natuur in. Daar doen we het voor!”

Foto's: Harm Blom/ Staatbosbeheer Biesbosch

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)