Dordrecht, Netherlands

Zijn senioren het probleem van het vastlopen van de Dordtse woningmarkt?

De trap op lopen om in de woonkamer te komen; voor de meeste senioren is het een hele onderneming. Hans Polet heeft zo'n huis, is bijna 79 jaar en wil graag verhuizen. Dat is in de huidige huizenmarkt, op zijn zachtst gezegd, een uitdaging.
Stephanie Roggekamp | 21 januari 2022 13:40 | Aangepast op 21 januari 2022 13:40
“De huurprijzen zijn al snel 1200 euro”, maar dat is voor Polet en zijn vrouw niet te betalen. Hij wil geen huis meer kopen. Het geld dat uit zijn huis komt, kan hij wel gebruiken om maximaal duizend euro huur per maand te betalen. “Maar deze huizen zijn bijna niet te vinden”, vertelt Polet.

Gelijkvloerse woningen
Het probleem is dat Polet hierin niet de enige is. Wethouder Peter Heijkoop laat weten dat momenteel duizend senioren op zoek zijn naar een geschikte woning. Een woning waar ze tot het einde van hun leven kunnen zitten. Volgens de wethouder zijn er de afgelopen jaren al de nodige stappen gezet voor passende woningen, maar er moet nog een stapje bij. “Een van de projecten die nu al loopt, is bij het Gezondheidspark. Daar komen woningen in het dure segment, maar ook zeker betaalbare. Bijna al deze woningen zijn in zekere mate ook geschikt voor ouderen”, zegt Heijkoop.

Voor de adviesraad WMO & Jeugd Dordrecht en de Dordtse Seniorenbond is het niet genoeg, daarom zijn ze een peiling gestart. “De kernconclusie van de peiling is dat senioren best bereid zijn om mee te denken over het hele probleem”, zegt Arie Kuperus van de adviesraad. “Meer nog dan we voorheen misschien dachten.” Volgens de adviesraad moeten ouderen niet meer zomaar weggestopt worden in een klein kamertje. “Het mag een kleinere woning zijn, maar het moet wel kwaliteit hebben.”

Dichtbij sociale voorzieningen wonen
De vraag is dan: is het realiseerbaar? Er is immers een krapte op de woningmarkt. Het vraagt volgens Kuperus daarom nog om veel overleg. "Er moeten plannen gemaakt maken worden en we moeten gaan bouwen. Ik denk dat het nu vooral belangrijk is dat senioren bij de plannen betrokken worden. Zij willen en kunnen meedenken over wat voor hen acceptabele woonomgevingen zijn.” In de peiling ziet Kuperus dat senioren het vooral belangrijk vinden om dichtbij een winkelcentrum en alle andere (sociale) voorzieningen te wonen.

Polet wil dat ook graag voor zijn toekomstige huis, maar heeft zijn eisen ondertussen bijgesteld. Zo zoekt hij al buiten de gemeente naar een woning en wil hij graag twee slaapkamers. Waar hij tijdens zijn zoektocht vooral tegenaan loopt, is dat hij niet weet bij welke woningcorporaties hij terecht kan. Zo reageren sommige organisaties niet op zijn aanmeldingen en andere nodigen hem niet uit om het huis te bezichtigen.“

Het is me ook niet duidelijk welke criteria de verschillende organisaties hanteren”, begint Polet. “De ene verhuurder heeft een inkomensgrens dat 10.000 euro hoger ligt dan de andere. Op deze manier komen we niet overal voor in aanmerking, maar het is met niet duidelijk wanneer dat wel of niet is.”

Ouderen niet de schuldige
De Verenigde Senioren Partij (VSP) is er duidelijk over en ziet niet dat het probleem bij de ouderen ligt. Volgens hen kunnen ouderen niet doorstromen, omdat de gemeente alleen maar dure huizen bouwt. “Pas als de gemeente betaalbare oplossingen biedt voor senioren om kleiner te gaan wonen, kunnen zij worden aangesproken”, laat partijleider Margret Stolk in een bericht weten. “Op dit moment vindt de VSP het uitermate oneerlijk en zelfs ongepast om senioren als mede-veroorzakers van de woningnood te bestempelen.”

Polet blijft in ieder geval door zoeken en hoopt binnen een jaar toch een geschikte woning te hebben. Een plek waar hij niet elke keer de trap op hoeft om in zijn woonkamer te komen. Een huis waar hij tot zijn einde, met een gerust hart, kan zitten.

Benieuwd hoe het komt dat ouderen steeds meer moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen? Bekijk het hier:

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Bestelbus over de kop gevlogen op Galileïlaan in Dordrecht

Erik van Krimpen | Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 24 jul 2024 10:58

Lees ook

Belang van ouderenwoningen is groot, maar nog moeilijk te realiseren

Gelijkvloers kunnen wonen met mensen die naar je omkijken. Daar is veel vraag naar voor mensen die o...

Langer zelfstandig thuiswonen met de ´Digikoffer´

Langer zelfstandig thuiswonen, is belangrijk om de aanhoudende druk op de zorg te verlichten. Om daa...

Zorgdirecteur Dubbelmonde: 'Dingen gaan niet goed, maar dat komt door grote verandering'

Hij wil het niet goedpraten, maar alles heeft een reden. Directeur ouderenzorg Sven de Langen van zo...

Ouderen een gevaar op de weg? 'Als je 75, 80 jaar bent mag je er wel mee ophouden'

In 2023 stuurde de politie maar liefst vijftienhonderd 75-plussers door naar een cursus rijvaardighe...

Zoektocht naar beste plek voor kwetsbare ouderen begint voortaan al op Spoedeisende Hulp

Kwetsbare oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dor...

Gratis kerstdiner voor eenzame ouderen

Zie je op tegen eenzame kerstdagen? Dat is niet vreemd. Bijna 2 miljoen 65-plussers in Nederland voe...