Dordrecht, Netherlands

'Water is Leven...'

Dat is de titel van de laatste aflevering in de serie documentaires die RTV Dordrecht heeft gemaakt over de Elisabethsvloed. Vier programma’s van een kwartier, waarin wordt gekeken naar de gevolgen van de vloed voor de mensen, de economie en de natuur op het eiland van Dordt. Omdat het in november precies 600 jaar geleden is dat de Sint Elisabethsvloed plaatsvond, wordt de serie de komende weken herhaald. Deze woensdagavond is aflevering 4 te zien.
Marjolein Vos | 24 november 2021 11:06 | Aangepast op 24 november 2021 11:06
'Na de Vloed - Dordrecht en het water: toen, nu en straks' is opgebouwd als een zoektocht, de serie draait om de nieuwsgierigheid van centrale presentator Bosse Beckers. Bosse verplaatst zich per elektrische fiets over het eiland, waarbij hij op belangrijke locaties ontmoetingen heeft met personen die antwoord kunnen geven op de vragen waar hij mee ‘rondfietst’. Vragen als 'Wat is er allemaal verdwenen door de vloed' en 'Wat als het water weer komt'.


In de inleiding van aflevering 4 vertelt presentator Bosse zelf wat hij dit keer gaat onderzoeken: "Voor de vierde en laatste aflevering van Na de Vloed heb ik het eiland van Dordt weer verlaten en sta ik hier bij de Haringvlietsluizen. Met aan de ene kant die machtige Noordzee en aan de andere kant dat grote Nederlandse deltagebied, met hier het Haringvliet, dat verderop overgaat in het Hollandsch Diep en daarna natuurlijk de Biesbosch en Dordt. Er ontstond 600 jaar geleden enorm veel nieuwe natuur, maar ook vandaag de dag is dat nog het geval. Kijk maar naar de Marker Wadden of de Nieuwe Dordtse Biesbosch. En wat ik wil weten is: die nieuwe natuur, wat hebben we daar aan en wat levert ons dat op."


Aflevering 4 gaat dus over de gevolgen van de vloed voor de natuur. Bosse komt in zijn zoektocht naar antwoorden meer te weten over NL Delta en de pracht van de Biesbosch, over biodiversiteit op de Staart, over het unieke natuur-inclusieve karakter van Stadswerven en klimaatbestendige woningbouw in Amstelwijck.


'Na de Vloed' is gemaakt in opdracht van de gemeente, een co-productie van RTV Dordrecht en programmamaker Tako Bolt, het camerawerk is van Fokko van der Straaten en Robert Kraak. Aflevering 4 is hieronder al te zien en wordt vanavond vanaf 18.00 uur uitgezonden op TV Dordrecht, direct na het TV Nieuws. De hele serie is ook te bekijken op ons YouTube-kanaal.&t=1s

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Ongeluk tussen auto en vrachtwagen, A15 naar verwachting tot 16:00 uur dicht

Op de A15 ter hoogte van Ridderkerk is donderdagmiddag een vrachtwagen op een personenauto geklapt. ...

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...

Autoschade schering en inslag op het Geldelozepad

Bewoners van het Geldelozepad in het centrum van Dordrecht willen dat de gemeente iets doet aan het ...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...