'Water is Leven...'

24 november 2021 11:06

Dat is de titel van de laatste aflevering in de serie documentaires die RTV Dordrecht heeft gemaakt over de Elisabethsvloed. Vier programma’s van een kwartier, waarin wordt gekeken naar de gevolgen van de vloed voor de mensen, de economie en de natuur op het eiland van Dordt. Omdat het in november precies 600 jaar geleden is dat de Sint Elisabethsvloed plaatsvond, wordt de serie de komende weken herhaald. Deze woensdagavond is aflevering 4 te zien.

'Na de Vloed - Dordrecht en het water: toen, nu en straks' is opgebouwd als een zoektocht, de serie draait om de nieuwsgierigheid van centrale presentator Bosse Beckers. Bosse verplaatst zich per elektrische fiets over het eiland, waarbij hij op belangrijke locaties ontmoetingen heeft met personen die antwoord kunnen geven op de vragen waar hij mee ‘rondfietst’. Vragen als 'Wat is er allemaal verdwenen door de vloed' en 'Wat als het water weer komt'.

In de inleiding van aflevering 4 vertelt presentator Bosse zelf wat hij dit keer gaat onderzoeken: "Voor de vierde en laatste aflevering van Na de Vloed heb ik het eiland van Dordt weer verlaten en sta ik hier bij de Haringvlietsluizen. Met aan de ene kant die machtige Noordzee en aan de andere kant dat grote Nederlandse deltagebied, met hier het Haringvliet, dat verderop overgaat in het Hollandsch Diep en daarna natuurlijk de Biesbosch en Dordt. Er ontstond 600 jaar geleden enorm veel nieuwe natuur, maar ook vandaag de dag is dat nog het geval. Kijk maar naar de Marker Wadden of de Nieuwe Dordtse Biesbosch. En wat ik wil weten is: die nieuwe natuur, wat hebben we daar aan en wat levert ons dat op."

Aflevering 4 gaat dus over de gevolgen van de vloed voor de natuur. Bosse komt in zijn zoektocht naar antwoorden meer te weten over NL Delta en de pracht van de Biesbosch, over biodiversiteit op de Staart, over het unieke natuur-inclusieve karakter van Stadswerven en klimaatbestendige woningbouw in Amstelwijck.

'Na de Vloed' is gemaakt in opdracht van de gemeente, een co-productie van RTV Dordrecht en programmamaker Tako Bolt, het camerawerk is van Fokko van der Straaten en Robert Kraak. Aflevering 4 is hieronder al te zien en wordt vanavond vanaf 18.00 uur uitgezonden op TV Dordrecht, direct na het TV Nieuws. De hele serie is ook te bekijken op ons YouTube-kanaal.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)