Dordrecht, Netherlands

Waarop wel en niet bezuinigen? Inwoners denken mee over financiële keuzes Sliedrecht

Nederlandse gemeenten krijgen vanaf volgend jaar minder geld van het Rijk en dus moet er flink bezuinigd worden om een miljoenentekort te voorkomen. Maar waarop ga je bezuinigen en waarop juist niet? Die vraag stelde de gemeente Sliedrecht voor een goed onderbouwde keuze aan de inwoners zelf.
Barbara Visscher | 7 juli 2025 16:00 | Aangepast op 7 juli 2025 16:00
Vanaf 2026 ontvangt de gemeente Sliedrecht structureel een stuk minder geld van het Rijk. Dit zal naar verwachting leiden tot een tekort van bijna 4 miljoen euro. In 2029 kan dat zelfs oplopen tot 6 miljoen euro.

Advies van inwoners
Er moeten dus lastige keuzes worden gemaakt: waarop wél bezuinigen en waarop niet? De gemeente vroeg haar inwoners om advies, wat zij via een online peiling konden aangeven.

Uit deze peiling, waar uiteindelijk meer dan 350 Sliedrechters aan deelnamen, blijkt dat veel inwoners willen dat de gemeente blijft investeren in voorzieningen die kwetsbare groepen ondersteunen, zoals mensen met een laag inkomen en ouderen. Een oudere vrouw op straat vertelt: “Het aantal activiteiten voor ouderen is de afgelopen jaren flink afgenomen. Dat vind ik heel jammer. Mensen hebben toch graag iets te doen.” Ze hoopt dat daar niet verder op wordt bezuinigd.

Ook de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt op straat genoemd als iets waarop niet bezuinigd mag worden. In de Wmo staat dat gemeenten hun inwoners moeten ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen en om mee te doen in de samenleving. “Jeugd- en volwassenzorg is heel belangrijk. Als je daar nu goed in investeert, voorkom je hoge kosten in de toekomst.”

Daarnaast vinden veel Sliedrechters dat veiligheid een prioriteit moet blijven. Een man die bij het Burgemeester Winklerplein in Sliedrecht heeft gewoond, vertelt daarover: “Ik voelde me daar niet altijd veilig. Vooral ’s avonds en ’s nachts niet. Dus het zou niet slim zijn als de gemeente hierop gaat bezuinigen.”

Verhogen van inkomsten
Daarentegen zien veel inwoners ruimte in het verhogen van inkomsten, zoals de onroerendezaakbelasting voor niet-woningen en bouwvergunningen. Ook vinden ze dat de gemeente kritisch moet kijken naar eigen uitgaven, zoals grote projecten en het inhuren van externe adviseurs.

De resultaten van de peiling sluiten grotendeels aan bij de voorstellen in de Kadernota 2026 van het college. De Sliedrechtse gemeenteraad vergadert komende dinsdagavond over het uiteindelijke pakket aan maatregelen. De keuzes worden vervolgens verwerkt in de begroting voor 2026.

Deze streekomroep ging de straat op en vroeg aan voorbijgangers waarop zij wel en niet zouden bezuinigen. Bekijk die reportage hieronder:

Lees meer over:

Ravijnjaar 2026|

Lees ook

Onzekere toekomst voor Dordtse sterrenwacht, subsidie op de tocht

Er hangen donkere wolken boven Sterrenwacht Mercurius. Met de nationale Sterrenkijkdagen voor de boe...