Aarde van graf onbekende soldaat geeft Monument op de Dam een Dordts tintje

03 mei 2021 13:57

In de urnenmuur van het Monument op de Dam in Amsterdam ligt grond van het graf van een onbekende soldaat op de erebegraafplaats van de Essenhof. Het monument, al 65 jaar middelpunt van de Nationale Dodenherdenking, heeft daarom dus ook een Dordts tintje.

De NOS ging op zoek naar de ‘vergeten betekenissen’ van het monument en achterhaalde het verhaal van de urnen met aarde. Die zijn gevuld met grond van fusillade- en erebegraafplaatsen uit de toenmalige elf provincies in de jaren vijftig.

Ovalen muur van monument
In 1947 waren de urnen voor het eerst onderdeel van het monument. Toen stonden de potten in elf nissen van een vier meter hoge bakstenen muur. Negen jaar later waren er plannen om de aarde onder het definitieve monument – de 22 meter hoge pyloon – te storten. Maar dit zou “ongetwijfeld niet gewenste reacties oproepen” en daarom werd besloten de urnen achter zegelstenen in de huidige half ovalen muur te zetten.

De Zuid-Hollandse urn is dus deels vertegenwoordigd voor grond van de erebegraafplaats op de Essenhof. Door dit graf heeft Dordt dus een klein aandeel in de urnenmuur van het Monument op de Dam.


foto: Google

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)