Albert Schweitzer ziekenhuis in tv-uitzending EénVandaag: "als het komt dan komt het"

27 januari 2021 13:05

Het Albert Schweitzer ziekenhuis was dinsdagavond te zien in actualiteitenprogramma EénVandaag om een beeld te schetsen van de huidige situatie op een covidafdeling, en over de vrees voor de toekomst: Zoals het er nu voorstaat neemt de veel besmettelijkere Britse variant van het coronavirus het in de komende twee maanden volledig over. Hoe bereidt het ziekenhuis zich daarop voor?

Als eerste aan bod komen de heer en mevrouw Thielen uit Landgraaf. Zij kregen begin januari allebei corona, en werden na verloop van tijd halsoverkop overgeplaatst naar het Albert Schweitzer ziekenhuis; 2,5 uur van hun woonplaats. De impact daarvan is nog steeds merkbaar. “We zijn in Landgraaf gewoon bij voet en kraag gepakt en in de ambulance gezet, we hadden absoluut niets bij ons. Zo erg was het.”

Voor relschoppers heeft meneer Thielen, inmiddels niet meer bedlegerig, een boodschap: “Iedereen die na 9 uur ‘s avonds nog leuke dingen wil gaan doen, die moet maar eens op een ziekenhuisafdeling komen kijken en zien wat er hier gebeurt.”

De afgelopen maanden zijn gigantisch druk geweest voor het ziekenhuis, zegt directeur Peter van der Meer. Met het oprukken van de Britse variant verwacht hij dat dat nog wel even zo blijft: “Je kunt het vergelijken met een marathon. We lopen op onze tenen.” De prognoses zijn niet best: zonder de avondklok zou het aantal IC-opnames in mei volgens het LCPS op 1250 komen. Het aantal besmettingen met de Britse variant zou al in maart dominant zijn. “Als het komt dan komt het. En dan moet je daarop voorbereid zijn.”

Als de Britse variant het overneemt, moet de reguliere zorg nog verder worden afgeschaald. “Het is een soort harmonicamodel bij ons: als het druk is met covidpatiënten, dan schalen we de reguliere zorg iets af, en andersom als er minder covidpatiënten zijn dan doen we weer meer in de reguliere zorg.”

Het fragment van het Albert Schweitzer ziekenhuis is hier terug te kijken, de volledige aflevering is hier te vinden.Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)