Dordrecht, Netherlands

Bewoners Kromhout ervaren overlast Leger des Heils verschillend

De emoties liepen dinsdagavond hoog op tijdens een commissievergadering over de toekomst van het Leger des Heils. Volgens leden van het Actiecomité Kromhout/Kasperspad veroorzaken de daklozen in hun buurt zoveel overlast dat hun wijk inmiddels onbewoonbaar is.
Petra Scheurwater | 12 februari 2020 15:51 | Aangepast op 12 februari 2020 15:51
"Waar mogen mijn kinderen spelen? Waar mogen mijn kleinkinderen spelen? Waar kan ik veilig, zonder na geroepen te worden, mijn hond uitlaten?", vroeg Annet Dubbeld, een van de leden van het actiecomité zich tijdens een inspreekmoment met stemverheffing af.

Zij ervaart, net als een aantal buren veel overlast in haar buurt. Zo ligt er veel rotzooi op straat en loopt Dubbeld een blokje om als er daklozen rondhangen. "Burgemeester, bedankt voor de veiligheid waar u voor moet zorgen", sloot Dubbeld haar betoog daarom sarcastisch af.

Ander beeld

"Kijk iedere inwoner heeft recht op zijn eigen emotie, zijn eigen gevoel en eigen manier om die te verwoorden", reageert Kolff op de vergadering. "Maar ik vond het wel belangrijk om ook een beeld neer te zetten naast het beeld dat het actiecomité neerzet. Vanavond is ook gebleken dat er ook andere inwoners zijn die aangeven dat ze het over het algemeen een fijne wijk vinden om in te wonen."

Want het is niet alleen kommer en kwel bij buurtbewoners. Uit een enquête van de beheergroep Kromhout-Kasperspad blijkt dat 50 procent van de bewoners zich heel prettig voelen in de buurt.

"Je leeft natuurlijk dicht bij het centrum van de stad", legt Ineke van Dongen van de beheergroep uit. "Dat geeft ook wat stadsproblemen. We hebben het over een opvanglocatie met cliënten die ook drugs- en alcoholproblemen hebben. Dat is wel zichtbaar in de straat. De één ervaart dit als heel onveilig, de ander alleen als lastig."

Slaapzalen op de schop

Maar eigenlijk ging de vergadering niet over de aanpak van overlast, maar hoe het Leger des Heils in de toekomst daklozen gaat helpen. Het plan is dat de zorginstelling de focus niet meer op opvang, maar op wonen legt. Zo moet het pand onder andere verbouwd worden, verdwijnen de massale slaapzalen en komen er 50 eenpersoonskamers.

Dit plan werd deze week aan de gemeenteraadsleden toegelicht. Volgende week wordt in de gemeenteraad besloten of de plannen doorgang vinden.


Ondertussen zegt de gemeente de overlast in de buurt serieus aan te blijven pakken. Zo is onder andere het aantal van camera's uitgebreid van drie stuks naar vijf.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Veerdienst Kop van 't Land Koningsdag weer in de vaart

Eerder dan verwacht wordt de veerdienst tussen Dordrecht en Werkendam weer gevaren. Vanaf Koningsdag...

'Tekorten spelen hier ook', maar de Drechthopper komt steeds vaker op tijd

De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert he...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...