Dordrecht, Netherlands

Burgemeester Kolff: ‘Je moet er niet aan denken dat kerst het begin is van een derde golf’

We hebben de piek gehad, maar we zijn er nog lang niet. Dat was de boodschap van Wouter Kolff, voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en GGD-directeur Cees van der Meer tijdens de persconferentie van donderdagochtend. Meer maatregelen zien ze echter voorlopig niet zitten.
Vivian Rutte | 12 november 2020 12:48 | Aangepast op 12 november 2020 12:48
Motivatie

“De daling zet in, maar dat moet echt nog flink blijven doorzetten de komende weken,” zegt Kolff. Dat is vooral nodig om de druk op de zorg te verminderen. Volgens Kolff is het voor zorgpersoneel steeds lastiger om gemotiveerd te blijven. “Bij de eerste golf voelde de samenleving de urgentie nog, nu is er vooral sprake van korte lontjes. Bij iedereen is er coronamoeheid.” De voorzitter benadrukt dat iedereen er belang bij heeft als de zorg goed blijft functioneren. “Deze mensen werken al een half jaar voor ons in de frontlinie. Wij moeten hen steunen.”

Regionale lockdown

De afgelopen weken is er veel overlegd over een regionale lockdown. Kolff is en blijft daar sceptisch over. “Ik heb met minister De Jonge overlegd en ik heb gezegd dat ik eerst helder wil hebben wat deze maatregelen zouden toevoegen. De landelijke routekaart met maatregelen is de ruggegraat van van de coronamaatregelen. Een regionale lockdown past daar wat mij betreft niet in, ik ben nog niet overtuigd van het effect.” Een lockdown in deze regio zou de cijfers verder moeten terugdringen. Het zou dan gaan om een avondklok en sluiting van detailhandel en voortgezet onderwijs. Dat is dus voorlopig van de baan.

Drukte

Volgens Kolff is het blijven volgen van de huidige maatregelen echter een stuk effectiever. Hij roept daarom ook op om niet te gaan ‘funshoppen’. “Het is nog steeds veel te druk op het Statenplein, de Sarisgang en de Kolfstraat, met name in het weekend. Doe alleen je noodzakelijke boodschappen, anders kan het nog wel eens een duur uitje worden.” Kolff doelt hiermee op strengere handhaving; mensen kunnen boetes verwachten als zij geen afstand houden of de groepsgrootte overschrijden. De afgelopen week zijn er in de regio 255 waarschuwingen en 43 boetes uitgedeeld in de regio Zuid-Holland Zuid.

Perspectief

Die handhaving is er dus niet om te pesten, maar om perspectief op verbetering te krijgen, benadrukt Kolff. Toch moeten we ook rekening houden met aangepaste feestdagen, “want we zijn er echt nog lang niet. We werken toe naar enigszins normale feestdagen, maar de realiteit is dat het echt nog anders gaat zijn. Je moet er toch niet aan denken dat kerst het begin is van een derde golf.”

Cijfers

GGD Zuid-Holland Zuid-directeur Cees van der Meer schetst hetzelfde beeld: “Het gaat qua cijfers voorzichtig de goede kant op, maar dat moet wel doorzetten. Twee weken geleden was er nog sprake van 600 besmettingen per 100.000 inwoners in onze regio, deze week is dat 400. We gaan pas een risiconiveau omlaag als we op 50 besmettingen per 100.000 inwoners zitten. Dat is nu dus nog 8 keer zo veel.”

Testen

Met de testcapaciteit gaat het goed, zegt van der Meer. In de regio is nu een capaciteit van ruim 1600 tests per dag. De vraag ligt rond de 1300 per dag, maar vanwege het griepseizoen wordt de capaciteit richting december opgeschaald naar 2500 tests per dag in de regio, en komt er een XL-teststraat in Rotterdam. Volgens van der Meer lag het aantal positieve tests twee weken terug boven de 20%, nu ligt dat onder de 20%.

Van der Meer weet niet of alle cijfers van commerciële teststraten worden doorgegeven aan de GGD: "Als ze dat niet doen zijn ze strafbaar, maar je weet niet wat je niet weet."

Meest gelezen

Lees ook

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....

FC Dordrecht wil feestend Willem II achterna: 'We draaien fantastisch'

FC Dordrecht slikte vrijdag tegen Willem II een late tegentreffer (1-1) en dat zorgde voor teleurges...

FC Dordrecht geeft zege tegen promoverend Willem II in slotfase uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de KKD-topper tegen Willem II. Door een go...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Streekomroep krijgt naam en zoekt verslaggevers

De lokale omroepen in onze regio zijn bezig met het opzetten van een streekomroep, die in 2027 van s...

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het v...