Dordrecht, Netherlands

Buurtbewoners genieten van heropening buurthuis na corona: 'bijna zoals voorheen'

Maandenlang was het stil in buurthuis Bij Bosshardt. De ontmoetingsplek was dicht of alleen open op afspraak. Nu is iedereen weer welkom voor een lekkere bak koffie en een donut. Daar zijn zowel het buurthuis op de Bankastraat als de buurtbewoners blij mee. Toch is er nog geen sprake van het 'oude normaal' voor elke buurtbewoner.
Nynke Cuperus | 1 juli 2020 17:21 | Aangepast op 1 juli 2020 17:21
"We hebben gemerkt dat er heel veel behoefte is aan contact onderling", zegt Marco Oudshoorn van het Leger des Heils. "Het leuke is dat je in zo'n buurthuiskamer elkaar ontmoet en dat je toch samen aan de koffie zit. Natuurlijk op een veilig anderhalve meter afstand. Maar we zijn ontzettend blij dat we weer open mogen. Dat horen we ook van de mensen die komen."

En daar heeft Marco gelijk in. "Eerlijk is eerlijk, ik zit hier gewoon te genieten", zegt een lachende dame. Ook Henk-Jos van Leeuwen, medewerker Bij Bosshardt, straalt in het buurthuis. "Iedereen is gewoon vrolijk", zegt hij.

Angst

Ondanks de feestelijke heropening , verschijnen nog niet alle buurtbewoners Bij Bosshardt. Sommige buurtbewoners zijn namelijk nog bang voor corona en verlaten hun huis daarom alleen voor noodzakelijke activiteiten.

"Ik ben wel benieuwd of mensen daar echt weer los van kunnen komen en over die drempel komen", laat Henk-Jos twijfelend weten. "We hebben wel met de mensen contact gehouden, en iedereen zegt: 'nou het lukt me wel. Het gaat wel'. Iedereen kruipt een beetje in z'n schulp maar het is juist zo goed om nu weer meer in contact te komen met elkaar."

Dilemma

De coronamaatregelen zorgden voor lastige dilemma's bij Marco. "Mensen die wellicht vaak alleen zijn, wil je juist achter de voordeur weghalen en ze met andere mensen in contact brengen. Door de corona moesten we zeggen: 'blijf vooral thuis'. Dat is eigenlijk de tegenovergestelde beweging. We willen mensen heel graag juist betrekken."

Een dame vindt het heel fijn dat dit nu weer mogelijk is: "Het is hier zo gezellig hè. Het is zo fijn."


Bijna zoals voorheen

Henk-Jos geniet ervan dat de buurtbewoners weer samenkomen Bij Bosshardt. "Ik sprak net een buurtbewoner, Hans. Die was vanochtend gelijk voor het eerst weer wezen sporten. Dat is echt z'n vaste ritueel: 's morgens sporten en dan hier aanschuiven, een bakkie doen en mee-eten. Dat voelt alweer helemaal alsof het is zoals het was."

Meest gelezen

Lees ook

Mamacafé Dordrecht viert 10 jarig jubileum

Het Mamacafé Dordrecht bestaat vandaag tien jaar. Het is een plek voor jonge ouders om ervaringen en...

Dordtse transfercarrousel begint vroeg: Eredivisie-interesse voor Sebaoui

De puike prestaties van Ilias Sebaoui, één van de smaakmakers bij FC Dordrecht dit seizoen, zijn nie...

Drie struikelstenen uit stoep gewrikt: ‘Dit is nog nooit gebeurd’

Een gapend gat van dertig bij tien centimeter, op de stoep waar ooit een huis met adres Boomstraat 2...

Woensdag op TV Dordrecht: cabaret en theater in Volgspot Drechtstreek

Wil je weten wat er de komende weken op de planken staat in de theaters in Dordrecht, Papendrecht en...

Voordeeltje voor Dordrecht: gemeente houdt 30 miljoen over

De gemeente Dordrecht heeft vorig jaar minder uitgegeven dan verwacht. Over 2023 wordt ruim 30 miljo...

Man verrast agent in Papendrecht met klappen in gezicht

Een man heeft dinsdagavond een politieagent mishandeld in Papendrecht. Dat gebeurde bij een aanhoudi...