Dordrecht, Netherlands

Buurvrouw die babbeltruc voorkwam: 'Ik heb er wel van genoten, om eerlijk te zijn'

"Die moeten we in de kraag grijpen. Dit kan niet!" Dat is wat Maaike uit Dordrecht dacht toen ze hoorde dat haar 70-jarige buurvrouw in de val werd gelokt door nep-bankmedewerkers. Ze schakelde de politie in voor een 'heterdaadje'. Maaike: "Ik heb er wel van genoten om eerlijk te zijn. Hij heeft een hartelijke ontvangst gekregen van de politie."
Vivian Rutte | 13 november 2020 10:35 | Aangepast op 13 november 2020 10:35
De oplichters stonden afgelopen dinsdag op het punt om de bankpas van de 70-jarige Dordtse mee te nemen. Ze hadden haar eerder opgelicht via bankhelpdeskfraude, waarbij iemand zich voordeed als een bankmedewerker en zei dat zij geld over moest maken naar een 'veilige rekening'. Daarmee wisten ze haar bijna vijfduizend euro af te troggelen.

De bank, ABN Amro, vertrouwde de ongewone transactie niet en blokkeerde internetbankieren bij het slachtoffer. Daarop besloten de oplichters de vrouw een huisbezoek te brengen.

Maaike grijpt in

Wat ze niet wisten, is dat buurvrouw Maaike toen al de politie had ingeseind. Maaike had het verhaal van de 86-jarige Annie uit Dordrecht nog vers in haar geheugen. Annie is via een babbeltruc beroofd van achttienduizend euro. Toen Maaikes buurvrouw vertelde over een vreemd telefoontje van de bank, ging bij haar een lichtje branden. Dit zou wel eens foute boel kunnen zijn.

Agenten gingen daarop langs bij het slachtoffer en hielden het huis in de gaten. Rond 21:00 uur reed een auto met twee mannen de straat in. Eén van de verdachten stapte uit en belde aan bij het slachtoffer, terwijl de andere man wachtte in de auto. Toen de man met de pinpas terugkwam, grepen de agenten in.

'Gewicht in goud waard'

Maaike: "Ik ben blij dat we zo'n goed contact hebben met onze buurvrouw en daardoor erger hebben kunnen voorkomen." Ook de politie is blij met haar snelle optreden. "Het is fantastisch dat buren zo goed naar elkaar omkijken. Zij zijn hun gewicht in goud waard", zegt de politie.

Het 70-jarige slachtoffer schaamt zich dat ze in het verhaal van de oplichters is getrapt, maar dat is nergens voor nodig, stelt buurvrouw Maaike. "Die mensen van de babbeltruc moeten zich schamen!"

Meest gelezen

Lees ook

Mamacafé Dordrecht viert 10 jarig jubileum

Het Mamacafé Dordrecht bestaat vandaag tien jaar. Het is een plek voor jonge ouders om ervaringen en...

Dordtse transfercarrousel begint vroeg: Eredivisie-interesse voor Sebaoui

De puike prestaties van Ilias Sebaoui, één van de smaakmakers bij FC Dordrecht dit seizoen, zijn nie...

Drie struikelstenen uit stoep gewrikt: ‘Dit is nog nooit gebeurd’

Een gapend gat van dertig bij tien centimeter, op de stoep waar ooit een huis met adres Boomstraat 2...

Woensdag op TV Dordrecht: cabaret en theater in Volgspot Drechtstreek

Wil je weten wat er de komende weken op de planken staat in de theaters in Dordrecht, Papendrecht en...

Voordeeltje voor Dordrecht: gemeente houdt 30 miljoen over

De gemeente Dordrecht heeft vorig jaar minder uitgegeven dan verwacht. Over 2023 wordt ruim 30 miljo...

Man verrast agent in Papendrecht met klappen in gezicht

Een man heeft dinsdagavond een politieagent mishandeld in Papendrecht. Dat gebeurde bij een aanhoudi...