Dordrecht, Netherlands

De gaskraan gaat dicht, maar wat dan?

De gaskraan in de Drechtsteden gaat over enkele jaren dicht. Iedereen moet overstappen en dat wordt niet makkelijk. Tal van partijen, waaronder overheden, woningcorporaties en de netbeheerder hebben vanochtend een samenwerkingsovereenkomst getekend. Want alleen samen kunnen de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs uit 2015 worden bereikt.
Peter Tromp | 23 februari 2018 17:29 | Aangepast op 23 februari 2018 17:29
“Niemand komt in de kou te zitten, we sluiten mensen niet zomaar af.” Het is een misverstand dat de regionale portefeuillehouder Jacqueline van Dongen onmiddellijk uit de weg wil ruimen. Toch is afgesproken dat niet alleen nieuwbouwwoningen binnenkort geen gas meer krijgen, maar dat ook gasnetten niet worden vervangen.

Uiteindelijk krijgt niemand meer gas. Dat betekent anders koken en de cv-ketel de deur uit. De transitie gaat ons allemaal geld kosten. Financiële compensatie is er niet, zoals het er nu naar uitziet Behalve dan misschien voor mensen met de laagste inkomens.

Drechtsteden Energieneutraal 2050 heet de samenwerkingsovereenkomst die vanochtend is ondertekend. Daarin staan vijf opdrachten: gefaseerd stoppen met aardgas, geen gebruik meer van fossiele brandstoffen, sterk inzetten op energiebesparing, alleen gebruik van duurzame energie, en alle maatregelen moet ons allemaal zoveel mogelijk opleveren.

Er is een hele organisatie opgetuigd met een programmaraad, bestuurlijk e-team, strategisch e-team en een heleboel partijen die besluiten moeten nemen. Een belangrijke taak wordt de inwoners ompraten. Drechtse Wind zegt meer energieambassadeurs nodig te hebben. Gehoopt wordt dat wij zo enthousiast worden dat we zelf ons huis al energieneutraal maken. Maar ook bedrijven moeten om. Dat wordt helemaal een klus. Gebleken zou zijn dat ondernemers zich helemaal niet bezighouden met duurzaamheid, zegt Werkgevers Drechtsteden.

Lees ook

“De markt heeft ons veel goed gedaan, dat valt nu een beetje in duigen…”

De plannen om de Dordtse binnenstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers zijn deze dinsdag bekend...

Scholieren verzamelen massaal spullen voor minimagezinnen: 'Heel trots'

Leerlingen van het Insula College hebben donderdag massaal spullen ingezameld voor mensen die weinig...

Gemeenten organiseren informatieavond over PFAS

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 13 december een in...

Brandstichter in beeld: Bureau Brabant toont beelden autobrand Papendrecht

In Bureau Brabant, de lokale variant van Opsporing Verzocht, werd deze week aandacht besteed aan een...

Politie vat spoorloper (39) na zoekactie in de kraag: ‘Levensgevaarlijk’

De politie heeft woensdag een man opgepakt die ter hoogte van het Halmaheiraplein in Dordrecht op he...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine wordt deze week aandacht besteed aan het evenement HOF Live en de Voorle...