Directeur Albert Schweitzer ziekenhuis: 'We zijn nog steeds een hotspot in Nederland'

20 november 2020 10:41

Goed nieuws voor Nederland van Mark Rutte afgelopen dinsdag: de gedeeltelijke lockdown heeft goed gewerkt en het aantal besmettingen is aan het dalen. Daarom worden de maatregelen weer versoepeld. Maar het dalen van het aantal besmettingen loopt in onze regio minder hard dan in de rest van het land. GGD Zuid-Holland Zuid gaf bij Nieuwsuur aan dat zij niet weten wat de besmettingshaarden zijn. “We kunnen niet er niet helemaal de vinger opleggen waar de verspreiding nou precies plaatsvindt”, vertelt Ellen Verspui, arts infectieziektenbestrijding bij de GGD, bij Nieuwsuur.

Peter van der Meer, directeur van het Albert Schweitzer ziekenhuis, laat weten dit erg vervelend en frustrerend te vinden. “Je wilt eigenlijk de oorzaak weten, want dan kan men er ook wat aan doen en daardoor zou het minder kunnen worden.”

Hotspot

De maatregelen zijn dan wel versoepeld, maar het ziekenhuis heeft het nog steeds druk. “Soms heb je het gevoel dat je in een andere film zit. Wij zijn nog steeds een hotspot in Nederland en het aantal besmettingen daalt hier wel, maar minder hard dan in andere delen van het land.”

Thuismonitoren
Of er al een afschaling in het aantal IC-bedden zit aan te komen, dat durft de ziekenhuisdirecteur nog niet te zeggen. “We hebben geluk dat we de non-covid IC-bedden niet heel hard nodig hebben. Dus we kunnen op die manier een beetje ruimte creëren.

Ook op de klinische afdeling, waar plek is voor 36 coronapatiënten, wordt ondertussen ruimte gecreëerd door de vorige week gestarte thuismonitoring. Op dit moment zijn er zes mensen die thuis behandeld worden en dat gaat uitstekend, volgens Van der Meer.

TopASz Award
De cliëntenraad heeft deze week de vijf genomineerden voor de jaarlijkse patiëntenprijs bekend gemaakt. Het ziekenhuis reikt de prijs uit voor buitengewoon patiëntvriendelijk handelen in het voorbije jaar. Niet verrassend, waren drie van die nominaties voor de TopASz Award direct betrokken bij de covidzorg. “Het zou mij verbazen als die prijs niet naar één van die nominaties gaat.”

Foto: Jordy Nijenhuis

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)