Dordrecht, Netherlands

Dordtse fietspaden en dijken overspoeld met wielrensters

Wielrennen, het is misschien wel één van de populairste uitlaatkleppen tijdens de coronacrisis. En met name vrouwen hebben de fiets de laatste tijd helemaal gevonden. Ook op fietspaden en dijken op het Eiland van Dordt komt steeds vaker een vrouwelijke wielrenner gespot.
Petra Scheurwater | 12 juni 2020 12:56 | Aangepast op 12 juni 2020 12:56
"Dat heb ik ook gezien, dat is ook bevestigd door artikelen die ik erover gelezen heb", erkent Ada uit de Bosch van de Dordtse Wielervereniging DTC De Mol de toename. "Ik denk dat het komt doordat de sportscholen een hele tijd dicht zijn geweest. En zeker als het mooi weer wordt is de drive om naar buiten te gaan er gewoon. Wat ligt er dan meer voor de hand dan een fiets?"

'Is dat wel wat voor mij?'

Dat geldt in ieder geval voor de Dordtse Véronique van den Ban, zij is één van de vrouwen die tijdens de corona-uitbraak de fiets heeft 'uitgevonden'. "Door corona was mijn sport - bootcamp - stil komen te liggen en toen had ik zoiets van 'Wat ga ik doen?'. Ik wil toch een beetje bewegen, want dat is gezond."

Doordat haar man wielrent was de keuze voor de fiets misschien wel een logische, maar toch moest Véronique even een drempel over. "Ik dacht in eerste instantie: 'Wielrennen is dat wel wat voor mij?' Toch wel nieuwsgierig geworden ben ik het gewoon gaan proberen. Is het niks, dan gooi ik de fiets gewoon op marktplaats en heb ik het in ieder geval geprobeerd. Maar het bevalt eigenlijk supergoed, het is superleuk om te doen."

Fietsweekendjes

Dat vinden ook de fietsvriendingen Anne de Witte en Esther Roodenburg. Zij zijn respectievelijk vijf en drie jaar geleden voor het eerst op de fiets gestapt en spotten op één van hun favoriete fietsplekjes in Dordt, De Elzen, steeds vaker een andere wielrennende vrouw.

"Ik heb best wel een pittige baan en als ik dan uit mijn werk kom en de fiets kan pakken, dan kan ik de dag goed afsluiten", vertelt Anne. "'s Ochtends vind ik het bijvoorbeeld heerlijk als ik door De Elzen fiets en dan met vogels om me heen, dat vind ik echt top!"

"Het is zelfs zo erg dat ik vriendinnen aan het fietsen heb gekregen. Eentje fietst op mijn oude wielrenfiets", vult Esther aan. "We gaan in september zelfs een weekendje naar Limburg om te fietsen. Dat is echt supertof.

Volgens Uit de Bosch zit het vrouwenwielrennen bij DTC De Mol al een aantal jaar in de lift. "We hebben bij onze vereniging dertig vrouwelijke leden. We zien ook bij onze jaarlijkse beginnerscursus Start to bike de laatste twee/drie jaar daar voor 90 tot 95 procent vrouwen aan meedoen."&

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Schiet op met een oplossing voor de gestremde veerdienst Werkendam. Met die boodschap hebben verschi...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Sterrenburg viert op 5 mei de vrijheid met een speciale maaltijd

Een primeur in Op Pad Met Ad deze week: in navolging van andere gemeenten zal op 5 mei een vrijheids...

En dat is nummer twintig: pot vol herinneringen aan Dordtse muur

Vanaf deze week wordt de Voorstraat Noord wat kleurrijker. Kunstschilder Maarten Mooren maakt nameli...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...