Eerste Stadslab een feit: omwonenden betrokken bij ontwikkeling Spoorzone

20 september 2021 15:48

De komende jaren wil Dordrecht 10.000 nieuwe woningen bouwen. En het gebied rondom het spoor, tussen Zwijndrecht en Dordrecht-Zuid, is een van de aangewezen locaties hiervoor. Inmiddels liggen er allerlei plannen op tafel. Om omwonenden hiervan op de hoogte te brengen en met hen over de ideeën te praten organiseerde de gemeente het eerste Stadslab aan de Weeskinderendijk.

“Ik denk zelf dat je hier heel veel mee kan. Meer wonen, meer groen, betere bereikbaarheid, parkeren beter organiseren. Als je hier over 10, 20 jaar terugkomt, heb je al heel veel zien veranderen,” meent wethouder Rik van der Linden. Architectenbureau Mecanoo toont tijdens de bijeenkomst de laatste artist impressions, waarop te zien is dat er veel ruimte is voor groen, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuw stadspark bij de Zwijndrechtse brug. Maar ook voor woningen en apartementen.

Wethouder Piet Sleeking ziet het al voor zich: “Het is een heel strategische plek, dicht bij de binnenstad, met alle voorzieningen, vlak bij het water. Dus het is ook een plek waar in de toekomst echt met plezier gewoond gaat worden,” zegt hij. Voor hem is de ontwikkeling van de Spoorzone ook een mijlpaal. “Het is bijzonder om ook bij de start te zijn van deze enorme ontwikkeling voor de stad. We zijn natuurlijk altijd tegenstander geweest van bouwen in de polder en hier in dit gebied liggen enorme kansen om toch grote aantallen woningen te gaan toevoegen.”

Lees ook: Instemming gemeenteraad met ontwikkeling Spoorzone

Enthousiasme, maar ook bezorgdheid

Toch zijn er ook mensen die minder enthousiast zijn. Ze maken zich zorgen om de nabijheid van het goederenspoor. En vragen zich af wat er met de bedrijven in het gebied gaat gebeuren als er zoveel woningen gebouwd moeten worden. Mecanoo licht toe dat het gepresenteerde plan het hoofdplan is, maar dat de verschillende onderdelen nog niet vast liggen en dat aanpassingen nog mogelijk zijn. Uiteindelijk beslist de politiek daarover.

Na de toelichting konden de deelnemers aan het Stadslab ook mee op excursie in eigen wijk. Via speciale QR-codes die in de omgeving zijn aangebracht, zijn de bouwplannen ook in 3d te zien, bijvoorbeeld op je telefoon. Voor het einde van het jaar worden er nog drie Stadslabs samen met Stichting DE STAD georganiseerd, steeds in een ander gebied van de spoorzone.


Lees ook: Ontwerp Spoorzone op shortlist internationale prijs

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)