Dordrecht, Netherlands

Gemeente: 'We hebben de stijging van het water onderschat'

Dat de gemeente maandagavond onverwachts alsnog zandzakken uitdeelde, was niet de bedoeling. Het water kwam hoger dan de gemeente vooraf had ingeschat, waarop zij besloot extra maatregelen te nemen.
Jordy Nijenhuis | 11 februari 2020 17:12 | Aangepast op 11 februari 2020 17:12
De verwachting was dat het water tot maximaal 2,23 NAP zou stijgen. Dat werd 2,24 NAP, maar dat is alsnog zes centimeter lager dan de kritieke grens waarboven het water ook huizen binnen kan lopen.

Onder andere op de Taankade liep het water toch woningen binnen. “Dat komt onder andere door de hoge waterstand en de felle wind die het water verder de kade op duwde,” legt gemeentewoordvoerder Mark Benjamin uit. Enkele bewoners zagen het water hun kelder binnenlopen.

“In eerste instantie leek het er op dat het water niet ver over de kade zou komen, maar later bleek dat we de stijging onderschat hadden. De gemeente is toen alsnog actief zandzakken gaan uitdelen aan inwoners die dat nodig hadden,."

Eigen verantwoordelijkheid

Volgens Benjamin zijn binnenstadbewoners die buitendijks wonen zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen tegen hoogstaand water. Zo kunnen zij zandzakken halen bij de gemeentewerf, die zijn gratis en mogen gehouden worden maar meestal worden ze terug gebracht. “Dat de gemeente de zandzakken rondbrengt moet als een stukje service beschouwd worden.”

Een deel van de binnenstad ligt buitendijks. De Voorstraat is eigenlijk een dijk en vormt, samen met onder meer de Riedijk, Noordendijk en Wantijdijk de waterkering van de stad. Alles daarbuiten kan bij hoogwater onder lopen. Om de huizen en Dordtenaren daar te beschermen heeft de gemeente een protocol, waarin ondere andere is opgenomen wanneer de zandzakken worden uitgedeeld, auto's moeten worden verplaatst en vloedschotten worden geplaatst.

De gemeente gaat na de foute inschatting van maandag kijken of het protocol nog klopt en of dat de zandzakken voortaan al bij een lagere waterstand uitgedeeld moeten worden. Zo'n evaluatie vindt volgens Benjamin altijd plaats als de kades zijn overstroomd.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Opnieuw onderhoud aan poedelbad de Paddenstoel

Misschien is het je al opgevallen? Er staat een grote witte tent in het Wantijpark. De bodem van poe...

Zonneauto maakt tussenstop in Zwijndrecht

De zonneauto rijdt dit najaar in Zuid-Afrika, maar maakte een tussenstop bij de gymzaal van het Walb...

Veerdienst Kop van 't Land Koningsdag weer in de vaart

Eerder dan verwacht wordt de veerdienst tussen Dordrecht en Werkendam weer gevaren. Vanaf Koningsdag...

'Tekorten spelen hier ook', maar de Drechthopper komt steeds vaker op tijd

De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert he...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...