Hoe De Staart een belangrijke rol kan spelen als het water komt

09 juli 2021 09:03

Het is dit jaar 600 jaar geleden dat Dordrecht getroffen werd door de Sint Elisabethsvloed. Sinds die watersnoodramp – misschien wel de grootste in de Nederlandse geschiedenis – is de stad nog steeds kwetsbaar voor overstromingen. De hooggelegen wijk De Staart kan voor Dordrecht een belangrijke rol spelen in geval van nood.

Dat uitgangspunt staat aan de basis van de tentoonstelling ‘THE HIGH GROUND’, ook wel ‘Klaar voor De Staart’. In het IABR–Atelier Dordrecht, met Adriaan Geuze (West 8) als lead designer, onderzoeken IABR (International Architecture Biennale Rotterdam) en gemeente Dordrecht sinds eind 2019 hoe waterveiligheid als hefboom in kan worden gezet voor duurzame gebiedsontwikkeling.

Binnen het project zijn vijf deelonderzoeken uitgevoerd, door VenhoevenCS, PosadMaxwan, EGM architecten, DVMB en West 8. Die tonen aan dat Dordrecht meerdere vliegen in één klap kan slaan: de waterveiligheid verhogen, woningen bouwen en werkgelegenheid stimuleren, de verbindingen in de stad en met de regio optimaliseren en de levenskwaliteit en recreatiemogelijkheden voor alle inwoners verhogen.


Kans voor starters
EGM architecten ontwierp een multifunctioneel en energieneutraal gebouw, dat snel en goedkoop gerealiseerd kan worden. Als het aan architect Roemer Pierik ligt, kan het ook daadwerkelijk snel gebouwd worden en zo starters een kans bieden op de woningmarkt. “Ik denk dat we hier met z’n allen kansen zien.”

Staart-bewoner Ad Berrevoets, die de expositie bezocht, vindt het prima als er in zijn wijk extra huizen gebouwd worden, tot op zekere hoogte. “Niet te veel woningen hier, we willen ook nog een beetje groen hebben.”

De expositie is nog tot en met 14 augustus te zien. De tentoonstelling is gratis te bezoeken, op woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Foto: het gebouw dat EGM architecten ontwierp voor De Staart.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)