Dordrecht, Netherlands

Klanten en buurtbewoners willen afgebrand Eethuis Sfinx terug: 10.000 euro aan donaties

Eigenaar Adel Mesdare verkeert een week na de brand nog steeds 'in shock' en kan vrijwel niet meer slapen. De schade is groot aan zijn levenswerk, Eethuis Sfinx aan de Reeweg-Oost. Gelukkig krijgen Adel en zijn twee broers veel steun: klanten en buurtbewoners doneerden al meer dan 10.000 euro. Dat verbaast onze verslaggever Maurice Laparlière niet helemaal.
Vivian Rutte | 26 maart 2021 14:00 | Aangepast op 26 maart 2021 14:00
Vrijdagochtend vroeg, het is net zes uur geweest en ik vraag me af welke aso er in hemelsnaam nu al aan het klussen is. Ruiten sneuvelen en een zaag gaat snerpend door metaal. Dan arriveren er sirenes, heel veel, en ik weet: het is mis in de straat.

Broek aan, dertig seconden tandenpoetsen, jas aan en ik vlieg naar de hoek. De straat ruikt verbrand en ik zie meteen wat er mis is: de oude, vertrouwde Sfinx staat in brand. Vlammen en wolken, brandweerlieden slopen ramen en deuren om binnen te komen. Het is goed fout.

Liefde voor Eethuis Sfinx

Op maandag alle pizza's voor een tientje en een eigenaar die bijna dag en nacht voor de deur staat en praatjes maakt met klanten en voorbijgangers. De Sfinx is al 27 jaar een vertrouwd gezicht in het Reeland. Het Egyptische eethuis is onderdeel van het vaste meubilair van de wijk.

Drie broers - Koptische Egyptenaren van oorsprong - runnen de Sfinx. Er zijn altijd wel mensen. Als ik een week later praat met de echtgenote van Adel, Nellie Pronk, hoor ik hoe diep de liefde soms gaat. Gezinnen die elke week aan hun vaste tafel zitten. Een ander gezicht dat naar Gorinchem verhuisde, maar nog steeds trouw komt. Het is een lange lijst met vaste, trouwe klanten. Ze komen voor de shoarma en pizza. Maar ook voor de broers, die soms voor de klanten zingen.

Die vrolijkheid is er deze vrijdag, een week later, niet. Adel staat zoals vertrouwd voor de zaak, maar staart nu wezenloos in de verte. Het is allemaal gewoon niet te bevatten. Nog steeds niet. Nellie: "Dit is zijn alles, zijn kind. Hij was hier altijd. Hij slaapt nu helemaal niet meer. Soms als ik het eten ga maken zegt hij: ik ga even liggen. Dan maak ik snel alles donker en slaapt hij soms toch drie uurtjes. Dan ben ik allang blij."

Hulpactie

Kleindochter Sandy uit Nijverdal in het oosten des lands trok zich het lot van de Sfinx zwaar aan. Ze organiseerde een hulpactie. Via die

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Veerdienst Kop van 't Land Koningsdag weer in de vaart

Eerder dan verwacht wordt de veerdienst tussen Dordrecht en Werkendam weer gevaren. Vanaf Koningsdag...

'Tekorten spelen hier ook', maar de Drechthopper komt steeds vaker op tijd

De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert he...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...