Dordrecht, Netherlands

Kolff bij persconferentie Veiligheidsregio: ‘carbid schieten is geen alternatief voor vuurwerk’

De huidige maatregelen blijven nog wel even van kracht, carbid schieten is géén alternatief voor vuurwerk en het zorgpersoneel zit aan z’n limiet: dat was de boodschap van burgemeester Wouter Kolff, voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid bij de persconferentie van donderdag.
Vivian Rutte | 26 november 2020 16:44 | Aangepast op 26 november 2020 16:44
Volhouden

“We zijn zeker niet ontevreden, de maatregelen worden goed nageleefd, maar dat is ook nog steeds heel hard nodig. De daling is ingezet, maar nog niet hard genoeg,” waarschuwt Kolff. Het massaal naleven van de coronamaatregelen blijft nodig omdat de druk op de zorg onverminderd hoog is, benadrukt Kolff: “Het zorgpersoneel heeft een limiet, en die is nu echt in zicht. We kunnen ons écht geen derde golf permitteren, en een heel lange tweede golf ook niet.”

Cijfers

Het aantal besmettingen in onze regio daalt wel iets harder dan in het hele land, volgens Kolff. Twee weken geleden waren er nog 263 besmettingen per 24 uur, nu zijn dat er zo’n 147. En dat is dus dankzij het goed naleven van die maatregelen, zegt de voorzitter. Hoewel hij daar dus positief over is, zijn er de afgelopen twee weken ook wel boetes uitgedeeld in Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid: 68 stuks plus 113 waarschuwingen. Verder zijn er in totaal sinds april 15 lasten onder dwangsom opgelegd aan ondernemers in de regio die zich onvoldoende aan de maatregelen hielden.

Feestdagen

Wat betreft de feestdagen is de Veiligheidsregio duidelijk: Zowel Sinterklaas als kerst zullen toch echt klein gevierd moeten worden. “Nog steeds worden de meeste mensen besmet in huiselijke kring. Het doel dat we met z’n allen nastreven nadert, maar we moeten ook in december echt nog even volhouden,” beaamt Paul van Hattem, manager publieke gezondheid van GGD ZHZ. Op dit moment staat Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid landelijk op de vijfde plaats met meer dan 250 besmettingen per 100.000 inwoners per week, en valt daarmee nog steeds onder risiconiveau ‘zeer ernstig’.

Niet om te pesten

“Het zal u niet ontgaan zijn, er is dit jaar op 31 december een vuurwerkverbod. Dat is niet om te pesten, maar om gewonden te voorkomen en de zorg te ontlasten,” zegt Kolff. Carbid schieten vindt hij een onzinnig alternatief, “want vuurwerk steken we ‘s avonds af om te kunnen zien, carbid schieten doe je overdag en daar heb je op oudjaarsavond heb je dus niets aan. Het is ook verboden in onze gemeente.” De burgemeester kijkt nog naar een alternatief om jongeren te bieden, want dat het zeer vervelend is, snapt hij wel. “We proberen zo veel mogelijk vooraf al te voorkomen dat jongeren overlast gaan geven, en zetten ook extra capaciteit in tijdens de jaarwisseling. Maar ik heb geen zin in een kat- en muisspel.”

Meest gelezen

Lees ook

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....

FC Dordrecht wil feestend Willem II achterna: 'We draaien fantastisch'

FC Dordrecht slikte vrijdag tegen Willem II een late tegentreffer (1-1) en dat zorgde voor teleurges...

FC Dordrecht geeft zege tegen promoverend Willem II in slotfase uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de KKD-topper tegen Willem II. Door een go...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Streekomroep krijgt naam en zoekt verslaggevers

De lokale omroepen in onze regio zijn bezig met het opzetten van een streekomroep, die in 2027 van s...

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het v...