Dordrecht, Netherlands

Kolff over aanpak straatintimidatie: Samen maken we Dordt veiliger

Burgemeester Kolff en Julia Teekens hebben een goed gesprek gehad over de aanpak van straatintimidatie. Dat laten beiden op Facebook weten. Julia Teekens kwam in september in het nieuws toen ze op social media een video deelde waarop te zien was hoe ze op straat werd lastig gevallen. Al snel deelden meer vrouwen hun ervaringen en ondertekenden veel mensen de door Teekens gestarte petitie.
Marjolein Vos | 19 oktober 2021 13:03 | Aangepast op 19 oktober 2021 13:03
Teekens kijkt tevreden terug op een goed gesprek. “Fijn om dit onderwerp in een persoonlijk gesprek te bespreken. Naast de petitie, die inmiddels 850 keer ondertekend is, hebben we ook de velen verhalen van anderen gedeeld om zo aan te tonen dat dit niet incidenteel is,” zegt Teekens. “We werden serieus genomen en er wordt werk van gemaakt. Het idee wat ik heb voor een applicatie werd goed ontvangen en ze gaan hier nog verder over in beraad. De preventieve maatregelen zijn ook hoog aan de aandacht gekomen.”


Oplossingen voor het probleem

Als het aan de burgemeester ligt wordt er de komende jaren meer aandacht besteed aan het onderwerp om straatintimidatie tegen te gaan. “Samen maken we Dordt veiliger,” laat hij weten.

Onder zijn Facebookpost wordt Kolff gevraagd of er ook concrete acties op stapel staan. “Vandaag was vooral bedoeld om te luisteren,” laat hij weten. “Anders gaan we oplossingen bedenken voor de verkeerde problemen. Het ligt voor de hand ter bestrijding van dit probleem zowel preventief als repressief te werk te gaan. Daarnaast voorlichting geven, signalen serieus nemen, inventariseren waar er mogelijke hotspots zijn dmv apps etc etc. Dat alles in de wetenschap dat het begint met het gedrag van mensen (veelal mannen) én dat een 100% risicoloze samenleving niet bestaat.”


Meer bewakingscamera’s plaatsen lost het probleem volgens de burgemeester niet op. “Da’s een beetje kort door de bocht,” reageert hij op één van de voorstellen onder het bericht. Slachtoffers, die halverwege september in het Merwesteinpark bij elkaar kwamen, deden het voorstel om te werken met een app, waarin je kan aangeven waar en wanneer je een incident hebt meegemaakt. In Rotterdam is die app al in gebruik. Burgemeester Wouter Kolff gaf destijds aan de omvang van het probleem in kaart te willen brengen. In december wordt hierover een onderzoek aan de raad gepresenteerd om meer duidelijkheid te krijgen over straatintimidatie in de stad.


In september spraken wij vrouwen die bijeen kwamen in het park over hun ervaringen en oplossingen voor het probleem.



Foto: Wouter Kollf/Julia Teekens (Facebook)

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Veerdienst Kop van 't Land Koningsdag weer in de vaart

Eerder dan verwacht wordt de veerdienst tussen Dordrecht en Werkendam weer gevaren. Vanaf Koningsdag...

'Tekorten spelen hier ook', maar de Drechthopper komt steeds vaker op tijd

De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert he...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Hangt jouw kunstwerk straks in een museum in Varna?

De stichting Dordrecht-Varna is op zoek naar Dordtse kunstenaars die hun werk willen tonen in Bulgar...

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...