Meldpunt en vergoeding voor gedupeerde Dordtse gezinnen in toeslagaffaire

26 oktober 2020 14:36

Ongeveer 350 gezinnen uit de Drechtsteden, waarvan 150 uit Dordrecht, moesten onterecht kinderopvangtoeslag terugbetalen aan de Belastingdienst. Om hen te compenseren, opent de Sociale Dienst Drechtsteden een meldpunt.

“Het is belangrijk dat wij met die mensen in contact komen”, beaamt wethouder Peter Heijkoop. Compensatie is volgens hem dan ook de enige juiste oplossing. “Want zij zijn hard getroffen door toedoen van de Belastingdienst.”

Fraude
De benadeelde gezinnen in de toeslagaffaire werden gezien als fraudeur en moesten daarom diep in de buidel tasten. Over het compenseren onderhandelde de wethouder met staatssecretaris Van Huffelen, maar heel soepel verliep dat niet.

Heijkoop benadrukt dat de gemeente over dit punt naast de inwoners staat. “En niet naast de Belastingdienst. De staatssecretaris wilde dat wij de gedupeerden zouden helpen zonder voorwaarden.”

Privacy
Vanwege de privacywetgeving is het niet mogelijk om de namen van de gedupeerde mensen uit de Drechtsteden op te vragen bij de Belastingdienst. “Maar wij gaan niet eindeloos op de Belastingdienst wachten. Daarom willen wij zelf met de inwoners in contact komen, wij willen ze graag helpen.”

De 150 Dordtse gezinnen liepen duizenden euro’s mis. “Dat moet snel en goed worden geregeld. Daarnaast zijn er ook nog de kosten van het verlies van een baan, schuldentrajecten en het vinden van een nieuw huis.”

11 miljoen euro
Om alle schulden af te kunnen betalen, heeft Van Huffelen een bedrag van 11 miljoen euro beschikbaar gesteld, dat in het land zal worden verdeeld. “Dat wordt later aangevuld, want nu hebben wij nog niet iedereen in beeld.”

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)