Na het dotteren weer naar huis

14 juni 2019 14:49

Patiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis die zich laten dotteren, of een pacemaker geïmplanteerd krijgen, hoeven nu niet meer in het ziekenhuis te blijven, maar kunnen in de meeste gevallen gewoon weer naar huis.

"Vroeger bestonden bij deze ingrepen risico's op complicaties, zoals een nabloeding of een functiestoornis in het geïmplanteerde apparaat", vertelt interventiecardioloog Auke Weevers. "In de hedendaagse praktijk komen die complicaties zo goed als niet meer voor, doordat de technieken en procedures sterk zijn verbeterd. Daarom zien wij geen reden meer om de patiënt een nacht bij ons te houden. De meeste mensen voelen zich thuis prettiger en herstellen daar sneller. Uiteraard krijgen patiënten en hun naasten duidelijke instructies mee over hoe te handelen als er toch nog iets onverwachts zou optreden."

Jaarlijks komen er rond de 700 hartpatiënten naar het ziekenhuis. Het meerendeeel uis gedotterd, wat inhoudt dat een vernauwing in de kransslagader is opgerekt met een ballonnetje en er een stent is geplaatst. Mensen bij wie gepland - dus niet in een acute situatie - een pacemaker of een ICD is geplaatst, komen ook in aanmerking voor de dagbehandeling zonder een nacht verblijf.

Afdeling G1, de kortverblijfafdeling voor patiënten van het zogeheten 'cathlab', wordt uitgebreid met loungestoelen. Weevers: "Met een meer huiskamerachtige uitstraling willen we benadrukken dat deze patiënten niet opgenomen zijn, maar alleen bij ons te gast voor de ingreep." Tegelijk met deze innovatie heeft het cathlab een grondige vernieuwing Deondergaan. "We hebben er een derde cathkamer bij gekregen. Van de bestaande twee is er één helemaal opnieuw opgebouwd, met de nieuwste apparatuur. De vernieuwing en uitbreiding waren nodig omdat de vraag naar dit type ingrepen toeneemt, evenals de complexiteit ervan." Bij de verbouwing heeft de afdeling ook een directe verbinding gekregen met de verpleegafdeling Cardiologie,

De cardiologische ingrepen in dagbehandeling vormen één van de ruim vijftig zorgvernieuwingsinitiatieven binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis die worden aangeduid met de term 'Zorg van Waarde'. Het ziekenhuis verstaat daaronder: de kwaliteit van zorg voor de patiënt verder verbeteren, tegen lagere kosten. Dit wordt bereikt door de juiste zorg te bieden op de juiste plek (in het ziekenhuis, bij een andere zorgorganisatie of thuis bij de patiënt).

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)