Naakte vrouwen in de etalages van Dordrecht

18 juli 2021 11:00

'De rotte kies van de stad', zo wordt het oude V&D-pand in Dordrecht ook wel genoemd. Al een aantal maanden worden de etalages van het oude V&D opgevuld. Ook de nieuwe tentoonstelling zorgt voor veel aandacht. "Het is de bedoeling om mensen uit te lokken, zodat ze verrast zijn en willen kijken," zegt Fieke Spanjers, één van de kunstenaars.

"Wat je nu ziet is een moderne bimbobox; waarin van alles gebeurt. Er wordt muziek gemaakt en gedanst," vertelt Marcel Kluster, kunstenaar bij kunstenaars collectief 'Zwarte Lola'. Vooral vrouwen in lingerie dansen sierlijk achter het glas. Hoewel Fieke Spanjers eerst het idee had om wat met disco te doen, wilde ze ook met de oude relikwieën werken. Al snel kwam ze bij het idee van een bordeel. "Tijdens het zoeken kwam ik bij Dolly Parton terecht, wanneer ze als 'Play Bunny' in de Playboy staat. Vanuit daar zijn de rest van de ideeën gekomen."
Extra dimensie
"Het is gewoon kicken dat de verlenging van start gaat en dat we met Etalage.art weer nieuw leven in de binnenstad brengen", vertelt Boris Gunst, coördinator SBK Dordrecht. Hij is één van de initiatiefnemers van Etalage.art. "We hebben vóór de verlenging voornamelijk met beeldende kunst gewerkt, maar daar wordt nu muziek en theater aan toegevoegd."

Nieuwe tentoonstellingen
Naast de pikante etalage, worden ook in de andere etalages nieuwe tentoonstellingen van verschillende bekende kunstenaars tentoongesteld. Zo heeft Elise 't Hart, een bekende geluidskunstenares, een compositie gemaakt van geluiden die ze in het leegstaande pand heeft opgenomen. De geluiden worden gecombineerd met oude reclames van de V&D. Dit kunstwerk is overdag te horen aan het Scheffersplein.

Ook het werk van Arno Coenen, de kunstenaar die het platform van de markthal in Rotterdam heeft ontworpen, blijft aan het Scheffersplein te zien. Als je snel kijkt, lijkt het werk van Arno Coenen wel reclame voor een nieuwe apotheek die gaat openen. Op de bruistabletten die uit de kokers vliegen, prijkt niet het logo van Bayer, maar dat van ART.

Verder zal hier het nieuwe werk van Anouk Kruithof (MoMa New York, museum Voorlinden) worden tentoongesteld. De nieuwe tentoonstellingen zullen geleidelijk aan in de stad te bekijken zijn.

Benieuwd hoe de pikante tentoonstelling eruit ziet? Of naar de gehandicapte engel van de V&D, gemaakt door gerenommeerde theatermaker, Jan Stroeve? Bekijk het hier:


Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)