Dordrecht, Netherlands

Nielson laatste 'Waarnemer van Dordrecht'

Na exact een jaar komt er een einde aan de voorstelling ‘Waarnemer van Dordrecht.’ De eer van de 732e waarnemer was voor de geboren Dordtse singer-songwriter Nielson.
Alka Goos | 1 mei 2020 09:55 | Aangepast op 1 mei 2020 09:55
'Waarnemer van Dordrecht' is een kunstproject van de Australisch-Belgische choreografe Joanne Leighton. Tijdens de voorstelling hield een waarnemer er dagelijks bij zonsopkomst de wacht over de stad vanaf het dak van het Energiehuis en beschreef daarna zijn of haar ervaringen. Bij zonsondergang hield de volgende waarnemer de wacht.

Met deze bijzondere voorstelling werd in Dordrecht, dat de Nederlandse primeur had, een brug geslagen tussen de Dordtse viering van Ode aan de Synode in 2019 naar de viering van 800 jaar Dordtse stadsrechten dit jaar.

'Alsof ik in mijn eigen studio zat'

"Het is echt heel bijzonder", zegt Nielson tegen onze mediapartner RTV Rijnmond als hij weer op de begane grond staat. "Het is eigenlijk iets dat ik elke week wel zou willen doen. Ik denk sowieso wat dieper na over dingen, maar daar neem je niet zo vaak de tijd voor en nu kon dat wel. Als je me er nog twee uur had laten staan, dan had ik nog verder gekomen."

"Iedereen heeft zijn eigen interpretatie van de wereld. Maar dit heeft wel iets meditatiefs. Eigenlijk is het ook gek hoe natuurlijk het voelt ten opzichte van het normale leven. Normaal zou ik het ontwijken, maar ik voel me er wel heel comfortabel bij", zegt de Dordtenaar. "Het is iets in de westerse wereld dat we alleen doen als we geen andere keus hebben, zoals nu met het coronavirus, waar er voor ons op de rem wordt getrapt.”

Veel tijd om muziek te maken

Door alle coronamaatregelen kan Nielson geen optredens geven, maar dat biedt ook weer mogelijkheden. "Ik klaag altijd dat ik te weinig tijd heb om muziek te maken, maar ik heb nu in één klap meer tijd dan ik ooit had om muziek te maken. Niets maakt me gelukkiger."

Toch bracht de zanger onlangs een nieuwe plaat uit met zangeres Tabitha. "Die plaat was al klaar voor de coronacrisis uitbrak, anders hadden we hem niet uit kunnen brengen. Je kan hem nu alleen niet goed promoten en dus ben je alleen afhankelijk of het liedje goed valt."

Ondanks alle maatregelen ziet Nielson het positief in. "Je gaat alles straks zó veel meer waarderen en ik hoop dat dat dan ook weer heel lang duurt. Dat je dit onthoudt en, als je straks weer mag, je het podium weer opstapt en extra geniet en denkt: 'you never know'."

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Vanavond geen treinen tussen Dordrecht en Breda

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ligt er vanavond en vannacht een tijdlang uit. Vanwege we...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...

Nachtelijke kantoorbrand in Zwijndrecht: man (25) opgepakt

In de nacht van woensdag op donderdag is brand uitgebroken in een kantoorgebouw aan de Beneluxlaan i...

Plucheplakkers concluderen: 'Osundina wordt een cultspeler bij FC Dordrecht'

FC Dordrecht werkt langzaam toe naar de nacompetitie. Hoewel, de tweede plaats behoort in de Keuken ...

Brandweer rukt uit voor broei op schip in Dordtse haven

In een partij verhakseld schroot op een duwboot in de Dordtse Wilhelminahaven is woensdag broei onts...

Ruimte voor rolstoelers en ‘prikkelarme zone’ tijdens Tour de France Femmes

Er komt een speciale plek voor mensen in een rolstoel bij de etappestart van de Tour de France Femme...