Nieuwe Dordtse tegelwijsheid: Zoek de herder in je eigen schapenkop

07 september 2020 16:53

We hebben er ruim twee jaar op moeten wachten, maar nu liggen ze er dan eindelijk: zeven tegels met daarop Dordtse wijsheden. Ze zijn het resultaat van een project van de bibliotheek in het kader van 400 jaar Synode.

"De Synode van Dordrecht heeft geleid tot de Statenbijbel en die was weer heel invloedrijk op de Nederlandse taal. De bibliotheek is op zoek gegaan in het project naar de taal en identiteit van nu", vertelt projectleider Tjarco van Raalte.

Op zo'n 500 ingezonden teksten kon gestemd worden. Uiteindelijk leverde dat zes kleine tegels en een grote op. Met op die laatste de tekst die de meeste likes kreeg: Zoek de herder in je eigen schapenkop.


"Ik heb de tekst bedacht na een paar glazen bier", geeft bedenker Jaime Quant toe. Met zijn tekst wil hij Dordtenaren oproepen niet altijd volgzaam te zijn, maar ook een beetje eigenwijs.
En dat is precies wat een tegelwijsheid eigenlijk moet doen, vindt Van Raalte: een oproep tot nadenken.

Hoewel in 2018 het project De Dordtse Tegel al van start ging, ligt het resultaat nu pas op straat. En dat heeft vooral met het maakproces te maken. Er moest gezocht worden naar een manier om de rode kleur van het ontwerp, die verwijst naar de Dordtse vlag, ook op een tegel over te brengen. Na heel wat proefversies werd uiteindelijk een metaal gevonden dat wel roest maar niet snel vergaat. "Nu zijn de tegels nog niet zo rood, maar in de loop der jaren worden ze alleen maar mooier", vertelt Van Raalte trots.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)